A- A+
Τι θα πληρώνουν από το 2014 οι ιδιοκτήτες για σπίτια, οικόπεδα, χωράφια - Το τελικό σχέδιο
Εγκρίθηκε από την τρόικα το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2014 και αναμένεται να δοθεί για δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η κυριακάτικη εφημερίδα «Το Βήμα», από τη νέα φορολογία δεν εξαιρείται κανένα ακίνητο. Διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα, εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα, γήπεδα, χωράφια, λατομεία, ακόμη και δάση που έχουν στην κατοχή τους φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα φορολογηθούν από το πρώτο τετραγωνικό χωρίς αφορολόγητο και χωρίς εξαιρέσεις.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ύστερα από διαπραγμάτευση με την τρόικα συμπεριέλαβε μέσα στο νομοσχέδιο δεκάδες παραμέτρους γαι τον υπολογισμό του τελικού φόρου, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιφάνεια, την τιμή ζώνης όπου βρίσκεται το ακίνητο, τον όροφο, την παλαιότητα και την πρόσοψη.

Oι παράμετροι

Για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια θα λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως η θέση, το είδος της χρήσης, η απόσταση από τη θάλασσα, τα συνολικά τετραγωνικά, η πρόσβαση σε εθνική ή επαρχιακή οδό κτλ.

Πράγματι, ο μαθηματικός τύπος για να υπολογίσει κανείς τον φόρο που του αναλογεί αποτελεί γρίφο αλλά, όπως λένε αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών, όσο περισσότερα δεδομένα λαμβάνονται υπόψη τόσο πιο «δίκαιος» είναι ο συγκεκριμένος φόρος.

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά από τον νέο Ενιαίο Φόρο να βεβαιώσει μέσα στο 2014 περίπου 3,8 δισ. ευρώ αντί για 4,2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος της τρόικας. Από αυτά εκτιμά ότι θα εισπράξει περί τα 2,8-2,9 δισ. ευρώ.

Η σύγκριση με «χαράτσι»

Χαμηλότερες επιβαρύνσεις σε σύγκριση με το «χαράτσι» του 2013 προκύπτουν για όσους έχουν διαμερίσματα στις λεγόμενες φθηνές περιοχές και τα ακίνητά τους είναι χαμηλού ορόφου.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις καταγράφονται πρόσθετες επιβαρύνσεις, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν ουσιαστικά τα εκτός σχεδίου ακίνητα - αγροτεμάχια.

Υψηλότερη φορολογία θα ισχύσει για εκείνους που έχουν μονοκατοικία, καθώς και για όσους έχουν ακίνητο με πρόσοψη σε κάποιον δρόμο, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις θα ισχύσουν ειδικοί συντελεστές προσαύξησης.

Επίσης, σε ιδιοκτήτες οικοπέδων με κτίσμα θα εφαρμοστεί ειδικός συντελεστής 0,7 για την απομείωση της φορολογίας.

Η πρόσοψη

Αυτό όμως που θα οδηγήσει σε γενναία πρόσθετη επιβάρυνση σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό είναι η εφαρμογή συντελεστή πρόσοψης σε όλα τα κτίρια.

Εφόσον το κτίριο βλέπει σε έναν δρόμο, ο συντελεστής προσαύξησης του φόρου θα είναι 1,02, ενώ για κτίρια με περισσότερες από μία προσόψεις θα προσαυξάνεται ο φόρος κατά 1,03.

Ο συντελεστής πρόσοψης για μονοκατοικίες είναι 1, ενώ οι βοηθητικοί χώροι θα έχουν συντελεστή απομείωσης 0,1.

Ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς θα εφαρμοστεί στην περίπτωση των ημιτελών κτισμάτων ή όποιων είναι «κενά», δηλαδή δεν ηλεκτροδοτούνται. Ο συντελεστής ημιτελών κτισμάτων μειώνεται σε 0,4 από 0,5.

Ο υπολογισμός

Ο συνολικός φόρος για τα κτίσματα προκύπτει ως γινόμενο της επιφάνειας του ακινήτου, του βασικού φόρου (ΒΦ), του συντελεστή παλαιότητας (ΣΠΚ), του συντελεστή ορόφου (ΣΟ), του συντελεστή πρόσοψης (ΣΠ) για κύριους χώρους, του συντελεστή απομείωσης επιφάνειας κτίσματος (ΣΑΕ), του συντελεστή βοηθητικών χώρων (ΣΒΧ) και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος (ΣΗΚ) ως εξής:

Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (τ.μ.) Χ ΒΦ Χ ΣΠΚ Χ ΣΟ Χ ΣΠ Χ ΣΑΕ Χ ΣΒΧ Χ ΣΗΚ (όπου ισχύει).

Σημειώνεται ότι για κτίσμα ως 500 τετραγωνικά ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας (ΣΑΕ) είναι 1 και από 'κεί και πάνω μειώνεται για να φθάσει σε 0,24 σε περίπτωση κτιρίου 50.000 τετραγωνικών μέτρων και άνω.

Τα οικόπεδα

Με 25 διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές θα φορολογηθούν τα εντός σχεδίου οικόπεδα. Τα 10 πρώτα κλιμάκια αφορούν οικόπεδα πολύ χαμηλής αντικειμενικής αξίας.

Στις περιπτώσεις αυτές προκύπτει σημαντική μείωση του φόρου σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς προέβλεπε φόρο με συντελεστή 0,4 ευρώ για οικόπεδα με αξία από 1 ως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ με τη νέα κλίμακα που δημοσιεύεται παραπλεύρως ο νέος φόρος θα ξεκινά από 0,02 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για οικόπεδα με αξία ως 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αντιθέτως, επιβαρύνσεις θα προκύψουν για αρκετά οικόπεδα μεσαίας και μεγάλης αξίας, ενώ για τις πολύ ακριβές περιοχές ο ανώτατος συντελεστής δεν θα είναι 4 ευρώ το τετραγωνικό αλλά πενταπλάσιος, καθώς θα φθάνει τα 20 ευρώ ανά τ.μ.

Ισως γι' αυτόν τον λόγο το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εφαρμόσει μειωτικό συντελεστή 0,7, που περιορίζει κατά 30% τη φορολογική επιβάρυνση κάθε οικοπέδου που περιλαμβάνει κτίσμα και δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης.

Τα αγροτεμάχια

Στο υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν σε αλλαγές της φορολογίας των αγροτεμαχίων, καθώς το αρχικό σχέδιο επέβαλλε συντελεστή προσαύξησης 10% σε χωράφια που είχαν πρόσβαση σε αγροτικό δρόμο.

Πλέον δεν θα υπάρχει καμία προσαύξηση για τα συγκεκριμένα ακίνητα, ενώ για τα πιο προνομιούχα, δηλαδή εκείνα που έχουν πρόσοψη σε επαρχιακή οδό, ο συντελεστής προσαύξησης θα ανέλθει σε 1,1 αντί για 1,2 που ήταν το αρχικό σχέδιο.

Για τα αγροτεμάχια με πρόσοψη σε εθνικό δρόμο παραμένει ο συντελεστής 1,2. Τέλος, παραμένει ως έχει ο συντελεστής κατοικίας 5, με τον οποίο πενταπλασιάζεται ο φόρος για κάθε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υφίσταται κτίσμα.

Ο φόρος που επιβάλλεται επί των γηπέδων υπολογίζεται βάσει της επιφάνειας του γηπέδου και των χαρακτηριστικών του. Εφόσον υπάρχει κτίσμα εντός του γηπέδου, η επιφάνεια που φορολογείται υπολογίζεται ως εξής:

  • Για γήπεδα τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή οκισμού, είναι αυτή που προκύπτει ως υπόλοιπο από τη μη χρήση του συντελεστή δόμησης
  • Για γήπεδα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, είναι αυτή που προκύπτει από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος από τη συνολική επιφάνεια του γηπέδου.

Οι συντελεστές

Η μοναδιαία αξία του γηπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο προκύπτει ως λόγος της συνολικής αξίας του γηπέδου, βάσει της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, προς τη συνολική επιφάνεια του γηπέδου.

Για τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ο συνολικός φόρος προκύπτει από τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας (ΒΣΦ) που ορίζεται σε 0,15 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (1,5 ευρώ ανά στρέμμα), σε συνδυασμό κατά περίπτωση με επιπλέον συντελεστές, όπως είναι για παράδειγμα ο Συντελεστής Θέσης που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) της Δημοτικής Ενότητας στην οποία ανήκει το γήπεδο σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύεται παραπλεύρως.

Επίσης ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου προσδιορίζονται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ), σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η απόσταση του ακινήτου από τη θάλασσα με την εφαρμογή του συντελεστή ΣΑΘ.

Παράλληλα, για τον υπολογίσμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η επιφάνεια του γηπέδου (προσδιορίζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας), καθώς επίσης και ο συντελεστής πρόσβασης (ΣΠ) σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του γηπέδου εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Δηλαδή πενταπλασιάζεται ο φόρος. Αν το αγροτεμάχιο είναι πάνω από 10 στρέμματα, ο συντελεστής εφαρμόζεται ως και τα 10 στρέμματα πριν από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος.

Ο φόρος στα αγροτεμάχια προκύπτει ως εξής:

Φόρος = Επιφάνεια γηπέδου (τ.μ.) Χ ΒΣΦ Χ ΣΘ Χ ΣΧ Χ ΣΑΘ Χ ΣΑΕ Χ ΣΠ Χ ΣΚ (όπου αυτός ισχύει).