A- A+
Βαρύ το τελευταίο δίμηνο του έτους από φόρους - Όλοι οι τρόποι πληρωμής σε δόσεις

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας 2021 είναι μεταξύ άλλων οι υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους.

Από αυτό το μήνα έως και το Δεκέμβριο την τελευταία εργάσιμη ημέρα οι φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπι για να πληρώσουν την εφορία.

Συγκεκριμένα, οι πληρωμές της περιόδου αφορούν τα εξής:

  • 30/10: ΕΝΦΙΑ 1 ή 2 δόσεις αν δεν έχει πληρωθεί αυτή της 30ής/9 που πήρε παράταση ενός μήνα, 1 δόση φόρου εισοδήματος
  • 30/11: 1 δόση ΕΝΦΙΑ, 1 δόση φόρου εισοδήματος
  • 31/12: 1 δόση ΕΝΦΙΑ, 1 δόση φόρου εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα δύσκολο φορολογικά τρίμηνο, καθώς κάθε μήνα μπορεί να πληρωθούν έως και 3 δόσεις από διαφορετικούς φόρους.

Η επιλογή των δόσεων

Αν πάντως δεν έχετε να πληρώσετε τα ποσά που προκύπτουν από τις δόσεις, λύσεις υπάρχουν. Άλλες χωρίς κόστος και άλλες με μία μικρή σχετικά επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα:

1. Πληρωμή κάθε δόσης με πιστωτική

Πληρώνετε με την πιστωτική σας κάρτα κάθε δόση και μετατίθεται ο χρόνος πληρωμής έως και 50 ημέρες.

Πχ. αν η κάρτα σας εκδίδεται στις 25 κάθε μήνα, και πληρώστε το φόρο στις 30/10, το ποσό θα εμφανιστεί στο λογαριασμό της 25ης Νεμβρίου και η πληρωμή του στην τράπεζα θα πρέπει να γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου.

2. Πληρωμή κάθε δόσης σε δόσεις με πιστωτική

Όλες οι τράπεζες δίνουν πλέον τη δυνατότητα εξόφλησης οποιουδήποτε ποσού αφορά το φόρο εισοδήματος σε 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας.

Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο κερδίζετε την άτοκη περίοδο χάριτος έως και 45 ημερών που περιεγράφηκε παραπάνω, αλλά σπάτε την οφειλή σε περισσότερα μέρη, μειώνοντας τις μηνιαίες δόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό.

3. Χρήση της πάγιας ρύθμισης της εφορίας

Η ρύθμιση της εφορίας είναι έντοκη και προβλέπει την αποπληρωμή του ποσού σε έως και 24 δόσεις, εφόσον πρόκειται για τακτικούς φόρους.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 4,50% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και σε 6% αν οι δόσεις είναι περισσότερες.