A- A+
Τρεις φορείς θα δίνουν συντάξεις από το 2015 - Πώς θα συγχωνευτούν 60 διαφορετικοί τομείς
Σαρωτικές αλλαγές στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, προγραμματίζοντας τη συγχώνευση 60 κλάδων σε τρείς μέχρι τέλος του έτους. Όλο το σχέδιο δράσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος της Κυριακής», τα τρία υπέρ-ταμεία που θα δημιουργηθούν θα «καλύπτουν» μισθωτούς, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες ενώ το μόνο που θα εξαιρεθεί της «συγχώνευσης» θα είναι το ΝΑΤ.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται, προβλέπουν και την ίδρυση ενός Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ενιαίος μηχανισμός

Έτσι θα υπάρχει ένας ενιαίος μηχανισμός ελέγχου με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την συνακόλουθη αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα γίνει σε τρία στάδια. Σε πρώτη φάση, θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Ειδικότερα για το ΙΚΑ θα υπάρξει ξεχωριστός κλάδος για τους δημοσίους υπαλλήλους. Όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας σε Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα καλύπτονται από ένα ασφαλιστικό φορέα.

Στον ΟΑΕΕ θα ενταχθούν όλοι οι ανεξάρτητοι απασχολούμενοι- δικηγόροι, γιατροί κτλ., καθώς τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα δεν θα διατηρηθούν. Μοναδική εξαίρεση το ΝΑΤ, το οποίο θα διατηρήσει την αυτονομία του.

Τα επικουρικά Ταμεία

Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται η απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία ταμεία ενώ θα δημιουργηθούν ξεχωριστοί κλάδοι στο εσωτερικό τους.

Για παράδειγμα το ΙΚΑ θα έχει ξεχωριστούς κλάδους για την κύρια, την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.

Το τρίτο στάδιο της μεταρρύθμισης θα είναι η δημιουργία του Εθνικού Φορέα απονομής Σύνταξης, που θα αποτελέσει «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία.