A- A+
Τέλη κυκλοφορίας με το τρίμηνο για όσους κατέθεσαν πινακίδες - Το σχέδιο ΥΠΟΙΚ
Τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες του ΙΧ πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας μόνο για ένα τρίμηνο, σκέφτεται να δώσει στους ιδιοκτήτες οχημάτων το ΥΠΟΙΚ.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολύνει όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το σύνολο των τελών, αλλά και όσους χρειάζονται το ΙΧ μόνο για λίγους μήνες μέσα στο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει να καθιερώσει ειδικά για εφέτος τέλη κυκλοφορίας τριών μηνών, σε όσους θέλουν να ξανακυκλοφορήσουν το όχημά τους.

Μετά την πάροδο του τριμήνου, ο ιδιοκτήτης είτε θα πρέπει να καταθέσει εκ νέου τις πινακίδες ή να πληρώσει για ένα ακόμη τρίμηνο, ώστε να συνεχίσει την κυκλοφορία του ΙΧ του.

Αύξηση εσόδων

Το σχέδιο αυτό έρχεται τώρα στο φως της δημοσιότητας, αφού έχει παρέλθει η προθεσμία πληρωμής των τελών του 2016.

Κι αυτό διότι εάν ετίθετο σε εφαρμογή από πέρυσι, δεν αποκλείεται πολλοί ιδιοκτήτες να επέλεγαν να πληρώσουν τα τρίμηνα τέλη κι όχι τα ετήσια.

Τα έσοδα από τη φετινή χρονιά πήγαν καλύτερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία

Συγκεκριμένα, προμηθεύτηκαν τέλη κυκλοφορίας επιπλέον (ως προς το 2014) 100.578 οχήματα και εισπράχθηκαν επιπλέον 8,283 εκατομμύρια ευρώ.

Αντιθέτως, τα οχήματα που προμηθεύτηκαν τέλη κυκλοφορίας για το 2014 (σε σχέση με το 2013), ήταν κατά 59.874 λιγότερα και υπήρξε μείωση στα δημόσια έσοδα κατά 17,227 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται τόσο με την αύξηση των πωλήσεων ΙΧ, όσο και την κατάργηση της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας των περισσότερων «πράσινων» μοντέλων, με την αυστηροποίηση των ορίων εκπομπής ρύπων.