A- A+
Τέλη κυκλοφορίας ανάλογα και με την αξία του ΙΧ θέλει το ΥΠΟΙΚ - Τι σχεδιάζεται
Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε στη Βουλή η αρμόδιος υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τα τέλη κυκλοφορίας να γίνουν πιο δίκαια και πιο αναλογικά και για το λόγο αυτό έχει συσταθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ειδική επιτροπή που εξετάζει το θέμα.

Όπως είπε η κυρία Παπανάτσιου, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτή, στόχος είναι το 2018 τα τέλη κυκλοφορίας να υπολογίζονται όχι μόνο με βάση την παλαιότητα, τον κυβισμό και τους εκπεμπόμενους ρύπους, αλλά και με βάση την αξία του οχήματος.

Σύνδεση με εμπορικές αξίες

Ειδικότερα, στόχος είναι η σύνδεση των τελών με την τρέχουσα εμπορική αξία κάθε οχήματος, για τον προσδιορισμό της οποίας θα λαμβάνονται υπόψιν τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Επιπλέον, εξετάζεται η καθιέρωση του συστήματος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για λιγότερους μήνες το χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να επιλέγουν πότε και για πόσο διάστημα θα τα πληρώσουν.

Τέλος, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα επιβάρυνση στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, καθώς θεωρούνται περισσότερο ρυπογόνα.

Ήδη πέρυσι, οι κάτοχοι diesel ΙΧ είδαν τα τέλη κυκλοφορίας να αυξάνονται, καθώς μειώθηκε το όριο των ρύπων κάτω από το οποίο παρέχεται πλήρης απαλλαγή.