A- A+
Τα πάντα για το ελάχιστο εγγυημένη εισόδημα - Ξεκινούν οι αιτήσεις - Ποιοι θα παίρνουν πόσα
Ξεκινούν στις 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το πιλοτικό πρόγραμμα του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος». Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και το ύψος του βοηθήματος.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση, το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 13 δήμους (Δράμα, Έδεσσα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λευκάδα, Μεσολόγγι, Χαλκίδα, Καλλιθέα, Τρίπολη, Σάμος, Σύρος, Μαλεβίζι).

Οι δηλώσεις των ενδιαφερομένων θα γίνονται δεκτές από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου του 2015 σε ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί έως την 30ή Απριλίου 2015.

Οι προϋποθέσεις

Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι άτομα που διαμένουν μόνα τους ή φιλοξενούνται, καθώς και οικογένειες.

Κριτήρια είναι η διαμονή, το πραγματικό εισόδημα (έως 6.000 ευρώ) και η περιουσία (έως 200.000 ευρώ η ακίνητη περιουσία, έως 6.000 η κινητή περιουσία).

Αναλυτικά η δομή του προγράμματος προβλέπει:

1. Eισοδηματική ενίσχυση (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα)

Η βασική εισοδηματική ενίσχυση θα είναι 100 ευρώ για κάθε ωφελούμενη ομάδα και ταυτόχρονα θα προβλέπει αναλογική εισοδηματική ενίσχυση σύμφωνα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Δηλαδή 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο.

Παράδειγμα :

4μελής οικογένεια

- Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά θα λάβει έως 400 ευρώ το μήνα
- Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί και 1 ενήλικο παιδί θα λάβει έως 450 ευρώ το μήνα.

2. Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών

Η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών θα προβλέπει π.χ ενημέρωση, πληροφόρηση και ατομική συμβουλευτική υποστήριξη, παραπομπή και ένταξη σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ, κοινωνικό τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ένταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου και ένταξη στα προγράμματα του Ταμείου Ευρωπαϊκής βοήθειας στους απόρους (FEAD).

3. Εργασιακή ένταξη και επανένταξη

Η εργασιακή ένταξη και επανένταξη θα προβλέπει νέες θέσεις εργασίας – κάλυψη προτεινόμενης θέση στον ιδιωτικό τομέα, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, προγράμματα πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, ένταξη ή επανένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης και προώθησης εργασίας.