A- A+
Στροφή σε προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια ως 12 μήνες - Έσπασε το 2% το επιτόκιο στις επιχειρήσεις

Την ενίσχυση του μεριδίου των προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 12 μήνες δείχνουν τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για την εγχώρια αγορά χρήματος.

Όπως προκύπτει από αυτά, το Μάιο το ποσοστό των νέων συμβάσεων σε λογαριασμούς προθεσμίας με διάρκεια έως και 1 έτος, αυξήθηκε στο 66% από 62% ένα μήνα νωρίτερα.

Κι αυτό παρ΄ ότι το μεσοσταθμικό επιτόκιο στα προϊόντα 15 - 24 μηνών διαμορφώθηκε σε σημαντικά πιο υψηλά επίπεδα.

Οι αποδόσεις

Αναλυτικότερα, η μέση απόδοση το Μάιο στα προγράμματα που απευθύνονται σε ιδιώτες, ανήλθε σε:

  • 1,31% για διάρκεια έως 1 έτος
  • 1,70% για διάρκεια άνω του 1 και έως 2 έτη


Με τον τρόπο αυτό, το μεοοσταθμικό επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις έως 12 μήνες, επέστρεψε στα επίπεδα που βρισκόταν τον Ιούλιο του 2015.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η αύξηση του μεριδίου των πιο βραχυπρόθεσμων προθεσμιακών καταθέσεων είναι πιθανό να οφείλεται στην προσδοκία των αποταμιευτών για ενίσχυση των αποδόσεων το επόμενο διάστημα.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας μεγάλος αριθμός καταθετών φαίνεται πως διστάζει να «κλείσει» τα χρήματά του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πολλά προϊόντα των τραπεζών, προσφέρουν τη δυνατότητα ανέξοδης εξόδου ανά μήνα, τρίμηνο ή εξάμηνο και αφού έχουν προηγουμένους καταβληθεί οι τόκοι της περιόδου που έχει διανυθεί.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια για επιχειρήσεις

Κατά τα άλλα, οι τράπεζες συνέχισαν και το Μάιο να προσφέρουν καλύτερα επιτόκια προς επιχειρήσεις, κάτι που συνδέεται και με τα υψηλότερα ποσά που δεσμεύουν σε λογαριασμούς προθεσμίας, σε σύγκριση με τους πελάτες λιανικής.

Ειδικότερα, το μεσοσταθμικό επιτόκιο για προϊόντα με διάρκεια έως και 1 έτος ξεπέρασε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014 το 2%, φτάνοντας το 2,10%.

Από την άλλη, υποχώρησε η μέση απόδοση στα προγράμματα μεγαλύτερης διάρκειας, στο 1,96% από 2,44% ένα μήνα νωρίτερα.