A- A+
Στο Taxis όλες οι δαπάνες των φορολογούμενων για έλεγχο εισοδημάτων

Ο Μεγάλος Αδελφός της εφορίας που θα καταγράφει όλες τις δαπάνες και θα τις συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα θα εφαρμοστεί από το υπουργείο Οικονομικών από εφέτος.

Ειδικότερα, στους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ είναι να εμφανιστούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τις δαπάνες των φορολογούμενων σε ξεχωριστό κωδικό στις εφετινές δηλώσεις.

Στο σύστημα θα εισάγονται οι δαπάνες που έχουν γίνει σε επιχειρήσεις, όπου ο φορολογούμενος έχει δηλώσει το ΑΦΜ του.

Πρόκειται για στοιχεία που οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αποστέλουν κάθε χρόνο στην εφορία. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τηλεφωνίας.

Πώς θα γίνεται έλεγχος

Με τον τρόπο αυτό θα εφαρμοστούν έμμεσες τεχνικές ελέγχου των δηλωθέντων εισοδημάτων. Δηλαδή, εάν οι δαπάνες ξεπερνούν κατά πολύ τα εισοδήματα που δηλώνονται θα γίνεται επιπλέον έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε απόκρυψή τους.

Σημειώνεται πως ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2014, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Από το υπουργείο Οικονομικών όμως λένε ότι στις φετινές δηλώσεις το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου θα κάνει πρεμιέρα.

Επιπλέον έλεγχος θα μπορεί να γίνει και με τις δαπάνες που γίνονται ηλεκτρονικά, καθώς τα στοιχεία αυτά ήδη εισάγονται κάθε χρόνο αυτόματα στο Taxis.