A- A+
Στο Φεβρουάριο του 2012 επέστρεψαν οι καταθέσεις! Άλμα 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο

Συνεχίζουν την εντυπωσιακή τους πορεία εν μέσω πανδημίας οι καταθέσεις στις τράπεζες, οι οποίες πλέον ξεπέρασαν τα 167 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2012.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο της τάξης των 2,96 δισ. ευρώ και επέστρεψαν στο Φεβρουάριο του 2012, λίγο πριν το ξέσπασμα πολιτικής κρίσης στη χώρα, λόγω της αποτυχίας εφαρμογής του πρώτου μνημονίου.

Ήταν τότε η πρώτη φορά που απειλήθηκε η χώρα με έξοδο από το ευρώ και οδηγηθήκαμε σε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με Πρωθυπουργό το Λουκά Παπαδήμο.

Σημαντική στήριξη στα μεγέθη προσέφεραν για ένα ακόμη μήνα τα κρατικά μέτρα στήριξης, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, οι αποζημιώσεις για κουρεμένα ενοίκια και οι αποζημιώσεις σε εργαζομένους που βρίσκονταν σε αναστολή.

Κάποιο ρόλο σίγουρα έπαιξε και η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, που οδήγησε σε άρση των αναστολών για αρκετούς εργαζομένους.

Οι μεταβολές του Απριλίου

Ειδικότερα, τον Απρίλιο στις επιμέρους κατηγορίες καταθέσεων καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές:

  • Νοικοκυριά: +1,67 δισ. ευρώ
  • Λογαριασμοί πρώτης ζήτησης νοικοκυριών: +2,43 δισ. ευρώ
  • Προθεσμιακές καταθέσεις νοικοκυριών: -769 εκατ. ευρώ
  • Μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις: -543 εκατ. ευρώ

Οι εισροές της πανδημίας

Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης η άνοδος των καταθέσεων είναι συνεχής και φτάνει πλέον σε 25,5 δισ. ευρώ, μέσα σε διάστημα 14 μηνών.

Πρωταγωνιστές της ανόδου είναι αναμφίβολα τα νοικοκυριά, που γέμισαν τους κουμπαράδες τους με 13,7 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις ακολούθησαν με καθαρές εισρορές 9,56 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς τους.

Από την αρχή του 2021, τα καταθετικά υπόλοιπα έχουν αυξηθεί κατά 4,53 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μέση μηνιαία αύξηση της τάξης των 1,120 δισ. ευρώ.

Καταρρέουν οι προθεσμιακές

Από την άλλη, οι εκροές από λογαριασμούς προθεσμίας, που σήμερα προσφέρουν πολύ χαμηλά επιτόκια, είναι μεγάλη.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας η πτώση των υπολοίπων τους έχει ξεπεράσει τα 8,2 δισ. ευρώ, ενώ στο 2021 έχουν κάνει φτερά από την κατηγορία, σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

Αν συγκριθούν τα σχετικά μεγέθη με το τελευταίο υψηλό τους τον Αύγουστο του 2019, η πτώση είναι ακόμη πιο μεγάλη και φτάνει τα 10,50 δισ. ευρώ.

Με δεδομένες τις χαμηλές αποδόσεις, οι καταθέτες αναζητούν σε εναλλακτικές επενδύσεις καλύτερα επιτόκια, ενώ αρκετοί προτιμούν να τηρούν τις αποταμιεύσεις σε Ταμιευτήριο ή τρεχούμενους λογαριασμούς, καθώς τους είναι πλέον αδιάφορες οι προθεσμιακές.