A- A+
Στο 3,77% η απόδοση του νέου 6μηνου ΕΓΕΔ - Πόσους τόκους κερδίζετε με 15.000 ευρώ

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η απόδοση του νέου εξάμηνου εντόκου γραμματίου του ελληνικού δημοσίου, προσφέροντας μία ακόμη εναλλακτική στους αποταμιευτές.

Ειδικότερα, στη δημοπρασία που διενεργήθηκε την Τετάρτη η απόδοση των τίτλων που λήγουν στις 26 Ιουλίου 2024 ανήλθε σε 3,77%.

Πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του Δεκεμβρίου. Παραμένουν ωστόσο σημαντικά υψηλότερα των προθεσμιακών καταθέσεων.

Πόσους τόκους κερδίζετε

Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι τίτλοι θα διατίθενται μέχρι και την Πέμπτη 25/1 σε φυσικά πρόσωπα με όριο τα 15.000 ευρώ.

Όσοι θέλουν να τους αποκτήσουν θα πρέπει να εγγραφούν σε τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρείες.

Σε αυτήν την περίπτωση θα αποκτήσουν τα έντοκα γραμμάτια στην τιμή που κατέβαλαν οι θεσμικοί επενδυτές στη διαδικασία της δημοπρασίας.

Δηλαδή στο 98,13% της ονομαστικής τους αξίας. Αν λοιπόν κάποιιος εξαντλήσει το προαναφερθέν πλαφόν, θα πρέπει να καταβάλλει σήμερα 14.719,5 ευρώ και στις 26/7/2024 θα πιστωθούν στο λογαριασμό του 15.000 ευρώ.

Θα κερδίσει δηλαδή τόκους ύψους 280,5 ευρώ στο διάστημα των 26 εβδομάδων. Το ποσό αυτό δεν υπόκειται σε φορολογία, όπως ισχύει με όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες φορολογούνται με συντελεστή 15%.

ADVERTISEMENT

Η εναλλακτική της δευτερογενούς αγοράς

Όσοι δεν προλάβουν να εγγραφούν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (25/1) ή θέλουν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν στη δευτερογενή αγορά.

Τα νέα έντοκα γραμμάτια θα είναι διαθέσιμα με αυτόν τον τρόπο από την ερχόμενη Παρασκευή μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο δεν μπορείτε να ξέρετε ποια θα είναι η τιμή που θα κληθείτε να πληρώσετε, καθώς αυτή εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Συνήθως όμως τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης ενός νέου τίτλου, η απόδοση δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με αυτήν που προκύπτει κατά τη δημοπρασία του.

ADVERTISEMENT

Οι άλλες διάρκειες

Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να επενδύσετε σε έντοκα γραμμάτια με διαφορετικό χρονικό ορίζοντα, μέσω των υπόλοιπων τίτλων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Πρόκειται για έντοκα γραμμάτια που δημοπρατήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει.

Μεταξύ τους δε, υπάρχουν και τίτλοι που προσφέρουν πιο υψηλές αποδόσεις από το νέο εξάμηνο έντοκο γραμμάτιο.

Αναλυτικότερα, με βάση το κλείσιμο της 24ης Ιανουαρίου 2024, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις ανά τίτλο, διαμοφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

Να σημειωθεί ότι η απόδοσή σας θα είναι χαμηλότερη κατά 10 - 20 μονάδες βάσης σε σχέση με τα προαναφερθέντα.

Η διαφορά είναι αποτέλεσμα των προμηθειών που θα χρεωθείτε για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή των τίτλων.

Όπως και να έχει πάντως, δεν θα βρείτε καλύτερο επιτόκιο σε προϊόν χωρίς ρίσκο για την απώλεια του αρχικού σας κεφαλαίου και με προκαθορισμένη απόδοση.