A- A+
Στη φάκα του ΥΠΟΙΚ όσοι πήραν με κόλπο αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια

Την επιστροφή των αποζημιώσεων για κουρεμένα ενοίκια θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους δεν τις δικαιούνταν και επιχειρήσαν να κοροϊδέψουν το σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2021 οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν μισθώματα λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, λάμβαναν αποζημίωση 20% ή 80% επί του μηνιαίου ενοικίου.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων, υπάρχουν ιδιοκτήτες που έλαβαν αποζημίωση που δεν δικαιούνταν ή εισέπραξαν μεγαλύτερα ποσά.

Οι δύο «παρανομίες»

Πρόκειται για τις ακόλουθες δύο πρακτικές:

1. Υπεβλήθησαν δηλώσεις COVID από ιδιοκτήτες που δεν υπέστησαν υποχρεωτικό κούρεμα σε κάποιους μήνες.

Δηλαδή οι εκμισθωτές τους δεν δικαιούνταν έκπτωση επί του ενοικίου και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να λάβουν αποζημίωση για έναν ή περισσότερους μήνες.

2. Δηλώθηκαν ενοίκια υψηλότερα σε σχέση με τα μισθώματα που περιλαμβάνονταν στα μισθωτήρια συμβόλαια, τα οποία είναι δηλωμένα στο Taxis.

Για παράδειγμα, στο μισθωτήριο το ενοίκιο είχε οριστεί στα 1.000 ευρώ, ωστόσο στη δήλωση COVID οι ιδιοκτήτες ανέγραψαν ενοίκιο 1.500 ευρώ, βάση του οποίου έλαβαν αυξημένη αποζημίωση σε σχέση με αυτήν που δικαιούνταν.

ADVERTISEMENT

Θα ζητηθούν και τόκοι

Μετά τους ελέγχους και τον εντοπισμό αυτών των περιπτώσεων, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει μήνυμα στους φορολογούμενους για την επιστροφή των ποσών που δεν δικαιούνταν.

Μετά τον υπολογισμό των ποσών που πρέπει να επιστραφούν, το υπουργείο Οικονομικών θα εκδίδει καταλογιστική πράξη με το ποσό της αποζημίωσης.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες που «παρανόμησαν» θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής εάν, μετά την ειδοποίηση της ΑΑΔΕ, δεν επιστρέψουν στο Δημόσιο το ύψος της αποζημίωσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.