A- A+
Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ - Όλα τα ποσά

Περιθώριο δύο μηνών μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα έχουν περιθώριο αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες για να επιλέξουν τη νέα τους ασφαλιστική κλάση.

Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή θα πρέπει να γίνει μέχρι και τα μέσα Απριλίου, αφού το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.

Όσοι δεν επιλέξουν με αίτησή τους την ένταξή τους σε κάποια κατηγορία θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πρώτη και κατώτατη.

Οι διαφορές με σήμερα

Η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέονται από το ύψος του εισοδήματος.

Αντιθέτως θα καταβάλλεται μία εισφορά για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, όσοι είναι ταυτόχρονα μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καλύπτουν μία μίνιμουμ εισφορά.

Εάν αυτή καλύπτεται από τις κρατήσεις επί του μισθού, δεν θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για τα υπόλοιπα εισοδήματα, ανεξάρτητα από το ύψος τους. Αν όχι, θα καταβάλλεται η διαφορά για να καλυφθεί το ελάχιστο ποσό.

Οι κατηγορίες ασφαλισμένων

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο διακρίνει τους ασφαλισμένους στις εξής κατηγορίες:

1) Όσοι ασκούνμία δραστηριότητα
Καταβάλλουν μία εισφορά, βάση της κλάσης που θα επιλέξουν
2) Όσοι ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες
Δηλαδή μισθωτού ή αυτοτελώς απασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.
Σε αυτήν την περίπτωση καταβάλλουν για κάθε ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες νέες ασφαλιστικές εισφορές.
3) Όσοι έχουν πάνω από μία μισθωτή απασχόληση
Καταβάλλονται για κάθε μισθωτή απασχόληση οι εισφορές που προβλέπονται κατά περίπτωση και έως του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών.
4) Όσοι είναι μισθωτοί και ταυτόχρονα αυτοαπασχολούνται
Καταβάλλεται μία εισφορά που δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού των 252 ευρώ (της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας).
5) Μισθωτοί με μπλοκάκι
Στους ασφαλισμένους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε έως δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα εφαρμόζονται αναλογικά, ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς.
Δηλαδή δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου.
Τα νέα ποσά

Αναλυτικότερα, καθιερώνονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες ως προς τις εισφορές για την κύρια σύνταξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

- 1η κατηγορία : 155 ευρώ

- 2η κατηγορία : 186 ευρώ

- 3η κατηγορία : 236 ευρώ

- 4η κατηγορία :297 ευρώ

- 5η κατηγορία : 369 ευρώ

- 6η κατηγορία : 500 ευρώ

Οι εισφορές υγείας ανέρχονται στα 55 ευρώ για την 1η κατηγορία και στα 66 ευρώ για τη 2η έως 6η κατηγορία.

Από 1-1-2023 τα προαναφερθέντα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου δια του 2.

Οι νέοι ασφαλισμένοι

Από 1-1-2020 θεσπίζεται ειδική ασφαλιστική κατηγορία για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, της οποίας το ποσόν της μηνιαίας εισφοράς αντιστοιχεί σε 93 ευρώ.

Στην ειδική κατηγορία κατατάσσονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι για 5 έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος κατόπιν αιτήσεώς τους.

Σε αυτήν την περίπτωση η εισφορά δεν δύναται να υπολείπεται της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της για την ασφάλιση ασθενείας, για 5 έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως.