A- A+
Στεγαστικά: Πώς θα κερδίσετε επιδότηση της δόσης σας για 9 μήνες από το κράτος

Ψηφίστηκε από τη Βουλή και ενεργοποιείται την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ που προβλέπει 9μηνη κρατική επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων.

Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά όσους έχουν πληγεί από την κρίση, οι οποίοι αποπληρώνουν στεγαστικό, καταναλωτικό ή επαγγελματικό δάνειο, με προσημειωμένη την κύρια κατοικία τους.

Για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια για να διαπιστωθεί εάν ο δανειολήπτης επλήγη από την κρίση του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα ισχύουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την εξασφάλιση της επιδότησης, ανάλογα με το αν το δάνειο είναι κόκκινο ή πράσινο.

Δεσμεύσεις και δικλείδες ασφαλείας

Οι δανειολήπτες δεσμεύονται να συνεχίσουν την καταβολή των δόσεων και μετά το διάστημα της επιδότησης για 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου τους.

Σε περίπτωση νέας καθυστέρησης, τα επιδοτούμενα ποσά αναζητούνται από το Δημόσιο προς επιστροφή τους στα κρατικά ταμεία.

Τέλος, εάν το δάνειο είναι σε καθυστέερηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, ο δανειολήπτης θα πρέπει να αποδεχθεί μία βιώσιμη ρύθμιση που θα του υποδείξει η τράπεζα, για να λάβει την επιδότηση.

Αν η καθυστέρηση είναι μικρότερη των 90 ημέρων, θα πρέπει να καταβάλλει στην τράπεζα τις δόσεις που δεν έχει πληρώσει, ώστε να εξασφαλίσει την επιδότηση.

Ποιοι θεωρούνται κορωνόπληκτοι

Αναλυτικότερα, οι δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι εξής:

1. Φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.

2. Φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020.

Το ποσοστό μείωσης του μισθού πρέπει να διαμορφώνεται τουλάχιστον τα ακόλουθα επίπεδα:

-10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ

-20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ

-30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ.

3. Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητας τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το 2 ο τριμήνου του 2019.

4. Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

5. Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

6. Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.


Τα ποσοστά της επιδότησης

Από εκεί και πέρα, για να εξασφαλίσει κάποιος την επιδότηση θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα κριτήρια αυτά, αλλά και το ύψος της επιδότησης εξαρτώνται από το κατά πόσο το δάνειο είναι ενήμερο ή σε καθυστέρηση. 

Αναλυτικότερα, τα ενυπόθηκα δάνεια με προσημειωμένη την πρώτη κατοικία διακρίνονται στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

Α) Εξυπηρετούμενα δάνεια

Επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 90% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 80% το 2ο τρίμηνο και κατά 70% το 3ο τρίμηνο, με μηνιαίο όριο στο βοήθημα στα 600 ευρώ.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι τα εξής:

  • Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 57.000 ευρώ
  • Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ
  • Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ

Το δάνεια θα παρακολουθείται για 6 μήνες μετά το διάστημα της επιδότησης για να ελέγχεται εάν ο δανειολήπτης παραμένει συνεπής στην καταβολή των δόσεων.

Αν διαπιστωθεί καθυστέρηση, ο οφειλέτης εκπίπτει από τη συνεισφορά του Δημοσίου, η συνεισφορά διακόπτεται για το μέλλον και ποσά που έχουν καταβληθεί αναζητούνται από τον οφειλέτη.



Β) Μη εξυπηρετούμενα ή ρυθμισμένα δάνεια

Επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 80% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 70% το 2ο τρίμηνο και κατά 60% το 3ο τρίμηνο, με πλαφόν στο μηνιαίο βοήθημα στα 500 ευρώ.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι τα εξής:

  •  η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ
  • Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ
  • Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ

Το δάνεια θα παρακολουθείται για 12 μήνες μετά το διάστημα της επιδότησης για να ελέγχεται εάν ο δανειολήπτης παραμένει συνεπής στην καταβολή των δόσεων.

Αν διαπιστωθεί καθυστέρηση, ο οφειλέτης εκπίπτει από τη συνεισφορά του Δημοσίου, η συνεισφορά διακόπτεται για το μέλλον και ποσά που έχουν καταβληθεί αναζητούνται από τον οφειλέτη.



Γ) Μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί και οδηγούνται σε πλειστηριασμό,

Επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 60% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 50% το 2ο τρίμηνο και κατά 30% το 3ο τρίμηνο. Το πλαφόν στο μηνιαίο βοήθημα ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι τα εξής:

  • Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 36.000 ευρώ
  • Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ
  • Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 280.000 ευρώ

Το δάνεια θα παρακολουθείται για 18 μήνες μετά το διάστημα της επιδότησης για να ελέγχεται εάν ο δανειολήπτης παραμένει συνεπής στην καταβολή των δόσεων.

Αν διαπιστωθεί καθυστέρηση, ο οφειλέτης εκπίπτει από τη συνεισφορά του Δημοσίου, η συνεισφορά διακόπτεται για το μέλλον και ποσά που έχουν καταβληθεί αναζητούνται από τον οφειλέτη.


ADVERTISEMENT


Πώς γίνεται η αίτηση

Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν οι δανειολήπτες από την ερχόμενη εβδομάδα σε ειδική πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί.

Για την είσοδο στο σύστημα θα γίνεται χρήση των στοιχείων του Taxis.

Εκεί θα δηλώνονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Πλήρη στοιχεία του αιτούντος και ειδικότερα το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, αν είναι επιτηδευματίας.

β) Πλήρη στοιχεία του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών του και ειδικότερα το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, αν είναι επιτηδευματίες.

γ) Στοιχεία επικοινωνίας. Ο δανειολήπτης συμπληρώνει το τηλέφωνο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του, τις οικογενειακές καταθέσεις σε χώρες εκτός Ελλάδος, και επιβεβαιώνει τα στοιχεία της κύριας κατοικίας του.

δ) Υπεύθυνες δηλώσεις. Ο αιτών υποβάλλει τις ακόλουθες υπεύθυνες δηλώσεις:

α) Ότι συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας

β) Ότι παρέχει άδεια στους χρηματοδοτικούς φορείς και στο Δημόσιο για πρόσβαση, επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων που περιλαμβάνονται στην αίτηση, όσο και άλλων δεδομένων του που βρίσκονται στην κατοχή των χρηματοδοτικών φορέων

γ) Υπεύθυνη δήλωση αναφορικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, σε περίπτωση που ο αιτών είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο έλεγχος της αίτησης

Για τα κριτήρια επιλεξιμότητας λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα του αιτούντος, προσαυξημένο σύμφωνα με τα ποσά που προβλέπονται για τα εξαρτώμενα μέλη, που έχει στην επιμέλειά του ο αιτών.

Η υποβολή της αίτησης συνεπάγεται αυτοδίκαια την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου για τον έλεγχο της πλήρωσης των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τον αιτούντα, τον σύζυγο, και τα εξαρτώμενα μέλη

Ανακτώνται αυτόματα από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία:

α) δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων,

β) πράξη διοικητικού προσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του τελευταίου φορολογικού έτους,

γ) πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους.

Τα έγγραφα αντλούνται αυτόματα, εκκινώντας από την τελευταία διαθέσιμη έκδοσή τους, εφόσον δεν έχει παρέλθει η αντίστοιχη προθεσμία υποβολής τους βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Μετά την παρέλευση των προβλεπόμενων προθεσμιών, η αυτόματη άντληση των εγγράφων, εκκινεί από την τελευταία έκδοση, για την οποία υπάρχει υποχρέωση υποβολής.

Με την ολοκλήρωση της ανάκτησης των δεδομένων η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στους χρηματοδοτικούς φορείς, από τους οποίους ανακτώνται αυτόματα μεταξύ άλλων στοιχεία αναφορικά με τις απαιτήσεις προς χρηματοδοτικούς φορείς.

Η αίτηση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του αιτούντα και των συνυπογραφόντων, συζύγου και εξαρτώμενων μελών, για την ακρίβεια και την πληρότητα του περιεχομένου και των υποβληθέντων εγγράφων.

Αν αποδειχθεί στη συνέχεια με δημόσια έγγραφα ότι η υπεύθυνη δήλωση είναι ψευδής και εφόσον η ανακρίβεια επιδρά στην επιλεξιμότητα του αιτούντος, η συνεισφορά θεωρείται αυτοδικαίως άκυρη, ο οφειλέτης εκπίπτει αυτής για το μέλλον και τα καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται.