A- A+
Συστηματική αποταμίευση και επαγγελματική διαχείριση σε 1 προϊόν - Η νέα μόδα

Καθώς τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων τείνουν προς το 0%, οι τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους την τοποθέτηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στις αγορές.

Πλέον δε θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει τον προσωπικό του σύμβουλο επενδύσεων, ανεξάρτητα από την περιουσιακή του κατάσταση.

Οι τράπεζες, πέρα των κλασικών τραπεζικών προϊόντων τακτικών καταβολών, έχουν δημιουργήσει ειδικά αποταμιευτικά / επενδυτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε όσους θέλουν ανά τακτά διαστήματα να βάζουν στην άκρη ένα ποσό με στόχο την επίτευξη μίας υψηλής απόδοσης.

Έχει αποδειχθεί ότι η μακροχρόνια αποταμίευση, για διάστημα δηλαδή της τάξης των 10 ετών και άνω, περιορίζει αισθητά τον κίνδυνο και αυξάνει τις πιθανότητες για μία καλή ετησιοποιημένη υπεραξία.

Η μείωση του ρίσκου δεν επιτυγχάνεται μόνο από τη μεγάλη περίοδο επένδυσης, αλλά και από το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις γίνονται σε διαφορετικά επίπεδα τιμών λόγω του ότι οι καταβολές από τον αποταμιευτή πραγματοποιούνται σε διαφορετικές χρονιές στιγμές.

Για παράδειγμα, το όφελος από τη συστηματική αποταμίεση 100 ευρώ το μήνα, σε διάφορα σενάρια αποδόσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

Η νέα μόδα

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες, όχι μόνο για πελάτες του personal και του private banking, αλλά και για αποταμιετές με πολύ χαμηλά διαθέσιμα, ακόμη κάτω των 10.000 ευρώ, προσφέρουν προϊόντα τακτικών καταβολών.

Με τον τρόπο αυτό οι καταθέτες έχουν την ευχέρεια να τοποθετήσουν ένα μικρό ποσό κάθε μήνα, πχ. 50 ευρώ σε ένα καλάθι αμοιβαίων κεφαλαίων, στοχεύοντας στο σταδιακό χτίσιμο ενός κεφαλαίου που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουν για τα χρήματά τους επαγγελματική διαχείριση, ενώ έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ρίσκο που θέλουν αναλάβουν (χαμηλό, μεσαίο, μεγάλο).

Έτσι, χωρίς τον κίνδυνο εκτροχιασμού του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, εξασφαλίζουν επαγγελματική διαχείριση των χρημάτων τους, προσδοκώντας σε μία υψηλότερη απόδοση.


Οι προτάσεις τριών τραπεζών

Σήμερα στην αγορά, τρεις συστημικοί όμιλοι διαθέτουν προγράμματα τακτικών καταβολών. Πρόκειται για τα εξής:

Alpha Bank - Πλάνο Ανάπτυξης Κεφαλαίου

Η τράπεζα προσφέρει το προϊόν «Alpha Δημιουργώ», το οποίο αποτελεί ένα σύγχρονο πρόγραμμα που επενδύει έξυπνα και τακτικά τα χρήματά σας σε Alpha Αμοιβαία Κεφάλαια και μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα, εφόσον το επιθυμείτε, στις μεταβαλλόμενες ανάγκες σας.

Το πρόγραμμα ενεργοποιείται με μία μόνο κίνηση, μέσω πάγιας εντολής από το λογαριασμό καταθέσεώς σας στην Alpha Bank.

Το ποσό της τακτικής σας συμμετοχής μπορεί να ξεκινά από τα 50 ευρώ το μήνα.

Στόχος του προγράμματος είναι η επίτευξη υψηλών αποδόσεων, καθώς έχετε πρόσβαση στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές και συμμετοχή στις αποδόσεις τους.

Παράλληλα, μειώνετε τον επενδυτικό κίνδυνο μέσω των τακτικών συμμετοχών σε διαφορετικά επίπεδα τιμών της αγοράς και επιτυγχάνετε μακροχρόνια πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις.


Eurobank - Masterplan

 Με το επενδυτικό αποταμιευτικό πρόγραμμα Masterplan χτίζετε σταδιακά το κεφάλαιό σας, επενδύοντας σε αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Επιλέγετε το ποσό της επένδυσης, που μπορεί να ξεκινά από τα 60 ευρώ και κάθε πότε θέλετε να καταβάλλεται. Δεν επιβαρύνεστε με προμήθεια συμμετοχής και εξαγοράς.

Με το Masterplan δημιουργείτε το κεφάλαιό σας σταδιακά. Επενδύετε σε αμοιβαία κεφάλαια GF και (LF), σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Δημιουργείτε το επενδυτικό κεφάλαιό σας σταδιακά, επενδύοντας σε αμοιβαία κεφάλαια. Συγκεντρώνετε ένα εφάπαξ ποσό για τα χρόνια της σύνταξης, τις σπουδές των παιδιών σας ή άλλες μελλοντικές ανάγκες σας.

Συγκεκριμένα, επιλέγετε τα αμοιβαία κεφάλαια που ταιριάζουν στο προφίλ σας. Ορίζετε το ποσό που θέλετε να επενδύετε και κάθε πότε να καταβάλλεται.

Το επενδυτικό αποταμιευτικό πρόγραμμα Masterplan προσαρμόζεται στις ανάγκες σας. Επιλέγετε:

  • Το ποσό που θέλετε να επενδύετε.
  • Εάν θα καταβάλλεται κάθε 1, 2 ή 3 μήνες και σε ποια ημερομηνία.
  • Την ημερομηνία έναρξης και λήξης της επένδυσής σας.
  • Τα αμοιβαία κεφάλαια που ταιριάζουν στο επενδυτικό προφίλ σας.

Για την καταβολή του ποσού που επενδύετε κάθε φορά ορίζετε πάγια εντολή στον λογαριασμό σας.


Τράπεζα Πειραιώς - Στόχοι Ζωής

Οι «Στόχοι Ζωής» αποτελούν μια ελκυστική επιλογή για εσάς που επιθυμείτε να διαμορφώσετε σταδιακά ένα χαρτοφυλάκιο Αμοιβαίων Κεφαλαίων, επενδύοντας συστηματικά και με πειθαρχημένο τρόπο ένα χαμηλό ποσό συμμετοχής (πχ. από €20/μήνα).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αποταμιευτικό μέσω της συγκέντρωσης κεφαλαίου και επένδυσης σε Αμοιβαία Κεφάλαια που διαχειρίζεται η Πειραιώς Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., μέσω πάγιας εντολής αυτόματης χρέωσης οποιοδήποτε καταθετικού λογαριασμού επιλέξετε.

Χωρίς να δεσμεύετε το κεφάλαιό σας, έχετε πρόσβαση στην Ελληνική και στις Διεθνείς αγορές, ενώ παράλληλα εξομαλύνετε τις διακυμάνσεις που αυτές παρουσιάζουν αφού:

- αγοράζετε μερίδια σε ανταγωνιστικές τιμές.
- βελτιστοποιείτε τη μέση τιμή απόκτησης των μεριδίων, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την προοπτική θετικών αποδόσεων.

Το προϊόν απευθύνεται σε όσους στοχεύουν στη συγκέντρωση αξιόλογου κεφαλαίου μέσο-μακροπρόθεσμα, καταθέτοντας ένα μικρό ποσό περιοδικά.

Πέραν του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, μπορείτε να επιλέξετε:

- Την περιοδικότητα της τακτικής καταβολής [1, 3 ή 6 μήνες]

- Το ποσό της περιοδικής καταβολής με ελάχιστά ποσά ανά συχνότητα €20 [1 μήνας] - €50 [3 μήνες] - €100 [6 μήνες]

- Την ημερομηνία της τακτικής καταβολής