A- A+
ΙΟΒΕ: Μόνο το 17% των Ελλήνων αποταμιευεί και το 3,40% σκοπεύει να αγοράσει σπίτι το 2020

Ενδεικτικά της επίδρασης της κρίσης στις προσδοκίες και την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών είναι τα αποτελέσματα της νέας μηνιαίας μελέτης του ΙΟΒΕ.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διατηρήθηκε τον Ιανουάριο στο 60%.

Παράλληλα αυξήθηκε στο 12% (από 11%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Από την άλλη, οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, αποτελούν το 17% (από 19%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» αυξάνονται από 10% στο 12%.

Πρόθεση αγοράς ακινήτου ή ΙΧ

Τον Ιανουάριο, στην έρευνα καταναλωτών εξετάζονται τρία πρόσθετα ζητήματα σε τριμηνιαία βάση, τα  οποία εξειδικεύουν περισσότερο την πρόθεση για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητο,  κατοικία) και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πρόδρομοι δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση.

Από αυτά προκύπτουν τα εξής:

● Οριακή υποχώρηση παρουσίασε τον Ιανουάριο η πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12  μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -87,3 (από -86,9) μονάδες. 

Αυτή η επίδοση παραμένει αισθητά δυσμενέστερη από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στις -60,6 (από -60,3) και στις -67,0 (από -66,7)  μονάδες, στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. 

Το 92,4% (από  95,1%) των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο εντός του προσεχούς 12μήνου.

● Οριακή βελτίωση σημειώνεται τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Οκτώβριο στην πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται  -στις  -91,7  (από  -92,5)  μονάδες,  ισοζύγιο  επίσης  χειρότερο  από  τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στην ΕΕ στις -76,4 (από -77,3) και στην Ευρωζώνη στις -81,5 (από -81,6) μονάδες.

Ωστόσο, μόλις το 3,4% (από 3,3%) των νοικοκυριών εγχωρίως δηλώνει εκ νέου ότι ίσως να προβεί σε αγορά / κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο. 

●  Επιδείνωση  καταγράφηκε  στον  δείκτη  της  πρόθεσης  πραγματοποίησης  σημαντικών δαπανών για βελτίωση / ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, ο οποίος διαμορφώθηκε  τον  Ιανουάριο  στις  -69,6  (από  -63,2)  μονάδες. 

Οι  ευρωπαϊκοί  δείκτες έφτασαν τις -44,3 (από – 45,3) στην ΕΕ και τις -48,2 (από -48,6) μονάδες στην Ευρωζώνη.

Το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που δηλώνουν ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσουν σημαντικές δαπάνες αυτού του είδους εντός ενός χρόνου φτάνει μόλις στο 13,9% (από 18,2%)