A- A+
Συνέχεια (;) διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά - Τι θα προσπαθήσει να σώσει το υπουργείο Εργασίας
Σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές της για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων που έχουν ανακύψει. Τι ζητά η τρόικα - τι αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η μάχη για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, η οποία προϋποθέτει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που αφορούν τα εργασιακά θέματα, θα δοθεί σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο.

Από την μία πλευρά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει να πείσει τους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη ότι η ελληνική κοινωνία δε θα αντέξει την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Από την άλλη, στο υπουργείο Εργασίας θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλικάκια της τρόικας για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.

Οι ελληνικές αντιπροτάσεις

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που έχει ζητήσει η τρόικα και οι αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι εξής:

Α) Αποζημιώσεις

Η τρόικα ζητά τη μείωση της περιόδου προειδοποίησης κατά 50% με πλαφόν τους 6 μήνες και τη θέσπιση ανώτατου ορίου αποζημίωσης στα 12 μηνιάτικα από 24 σήμερα.

Επίσης, ζητείται η αφαίρεση από το τελικό ποσό της αποζημίωσης των δώρων (13ος και 14ος μισθός). Μάλιστα, το μέτρο της μείωσης θα πρέπει να ισχύσει για όλους και αναδρομικά.

Συγκεκριμένα, αν αυτό το όριο έχει ήδη ξεπεραστεί κατά την ημερομηνία της μεταρρύθμισης, το προστιθέμενο ποσό θα εξαιρείται από τον κανονισμό, αλλά το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό.

Αντιπρόταση: Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει το νέο σύστημα των αποζημιώσεων με το πλαφόν των 12 μηνών να ισχύσει μόνο για τους νέους εργαζόμενους, ενώ για τους παλαιούς θέλει τη διατήρηση του σημερινού συστήματος, μόνο για όσους λαμβάνουν αποζημίωση έως 3.000 ευρώ.

Ως προς το ανώτερο χρόνο προειδοποίησης, αναμένεται να μειωθεί σε 3 ή 4 μήνες από 6 σήμερα.

Β) Τριετίες - μισθοί

Μείωση των μισθών θέλει η τρόικα να επιβάλει με την κατάργηση των τριετιών, δηλαδή την αυτόματη αύξηση του μισθού κάθε τρία χρόνια.

Αν και αρχικώς δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας η εντύπωση ότι πρόκειται για νέο αίτημα της τρόικας, τις τελευταίες ώρες αφήνει να εννοηθεί ότι η κατάργηση των τριετιών προκύπτει από το μνημόνιο του περασμένου Φεβρουαρίου και ότι δίνει τώρα μάχη για να μην εφαρμοστεί μία ήδη ψηφισμένη ρύθμιση.

Πάντως, και αυτό το θέμα δεν έχει κλείσει και αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Το σίγουρο είναι πάντως, ως προς τον εθνικό βασικό μισθό, αυτός θα καθορίζεται από την κυβέρνηση και στη συνέχεια εργαζόμενος και εργοδότης είτε μέσω ατομικών, είτε μέσω επιχειρησιακών ή κλαδικών συμβάσεων, θα μπορεί να διαπραγματεύεται περαιτέρω αυξήσεις.

Γ) 6ήμερη εργασία

Το 40ώρο διασώζεται, ωστόσο ο χρόνος εργασίας θα μπορεί να διευθετείται σε 6ήμερη βάση.

Δηλαδή καταργούνται τα ρεπό, ενώ θα πρέπει μεταξύ δύο ημερών να μεσολαβούν έντεκα ώρες ξεκούρασης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να «περάσει» στην ελληνική εργατική νομοθεσία.