A- A+
Σενάριο για δωρεάν τέλη ΙΧ τον Ιανουάριο και πληρωμή με το μήνα από Μάρτιο

Προς παράταση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου οδεύει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, για τα οποία θα υπάρχει η δυνατότητα και πληρωμής με το μήνα.

Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να τα κυκλοφορούν μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τα τέλη στη συνέχεια.

Αν φυσικά παρέλθει η 31η Ιανουαρίου και δεν έχει γίνει εξόφλησή τους, θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει η ψηφιακή τους κατάθεση στην εφορία.

Άρα αν κάποιος επιλέξει να κάνει τη δήλωση ακινησίας την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, θα μπορεί για όλο το μήνα να κυκλοφορεί το όχημά του χωρίς να χρειαστεί η πληρωμή των τελών του 2021.

Η ψηφιακή δήλωση ακινησίας

Σε κάθιε περίπτωση, η δήλωση ακινησίας του οχήματος είναι υποχρεωτική αν θέλει κάποιος να μην πληρώστε τα τέλη κυκλοφορίας.

Αυτό θα γίνει σε ειδική πλατφόρμα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Με αυτό ως δεδομένο, θεωρείται αυτονόητη η παράταση της προθεσμίας για τις δηλώσεις ακινησίας και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που πρέπει να συμπίπτουν.

ADVERTISEMENT

Πρόστιμα από 10.000 ευρώ

Αν κάποιος δεν κάνει δήλωση ακινησίας και δεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, το Taxis θα τον εντοπίσει και θα πρέπει να τα πληρώσει διπλά.

Από την άλλη, αν κάποιος κάνει δήλωση ακινησίας και πιαστεί να κυκλοφορεί το όχημά του, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά.

Συγκεκριμένα, θα φτάνουν τις 10.000 ευρώ και επιπλέον ο ιδιοκτήτης θα υποχρεώνεται σε καταβολή ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων τελών.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στις 30.000 ευρώ και ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης του ΙΧ χάνει το δίπλωμά του για 3 χρόνια.

Εξάλλου, όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες, θα πρέπει να τις αφαιρέσουν από το όχημα και να δηλώσουν που θα βρίσκεται παρκαρισμένο.

ADVERTISEMENT

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Τέλος, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την ενεργοποίηση νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές της δυνατότητας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για μερικούς μήνες του 2021.

Τα προηγούμενα χρόνια το «παράθυρο» αυτό άνοιγε στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους για διάστημα από 1 έως 7 μήνες.

Εφέτος, η σκέψη είναι η σχετική δυνατότητα να ενεργοποιηθεί από το Μάρτιο.

Επίσης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα υπάρξει επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας, ως προς το μέσο μηνιαίο ύψος τους, σε σχέση με την εφάπαξ πληρωμή τους.