A- A+
Σε τράπεζες και ΕΛΤΑ η εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών προς ΔΟΥ από 1/6/2013
Υποχρεωτικά στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ θα εξοφλούν οι φορολογούμενοι τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς τις ΔΟΥ από την 1η Ιουνίου 2013, προς αποσυμφόρηση των εφοριών και μείωσης της γραφειοκρατίας.

Μέχρι τότε η καταβολή των φόρων και άλλων οφειλών θα γίνεται εναλλακτικά στις ΔΟΥ ή στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.

Στόχος της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη αποτελεί η αποσυμφόρηση των εφοριών από την πληρωμή φόρων, αλλά και η διευκόλυνση των φορολογουμένων.

Μοναδικός κωδικός πληρωμής

Η πληρωμή των οφειλών θα γίνεται με τη χρήση μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) και Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.) αντίστοιχα στα ΕΛΤΑ ή σε κάθε τράπεζα, χωρίς να είναι απαραίτητη η διατήρηση λογαριασμού καταθέσεων από την πλευρά του οφειλέτη.

Με τους κωδικούς αυτούς ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταβάλει είτε το σύνολο, είτε μέρος της οφειλής του ή των δόσεων αποπληρωμής αυτής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ο υπόχρεος προς καταβολή ενημερώνεται για τους κωδικούς Τ.Ο. και Τ.Ρ.Ο. με τους παρακάτω τρόπους:

- Με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr., παρέχεται η δυνατότητα, στον εγγεγραμμένο χρήστη, να λαμβάνει πληροφορίες για τις οφειλές και τις τυχόν ρυθμίσεις του, για τους κωδικούς Τ.Ο. και Τ.Ρ.Ο. που αντιστοιχούν σε αυτές, όπως και η δυνατότητα εκτύπωσης των κωδικών αυτών.

- Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει στους οφειλέτες ειδοποιητήριο στο οποίο θα αναγράφονται τα στοιχεία όλων των χρεών με τους αντίστοιχους κωδικούς Τ.Ρ.Ο. και Τ.Ο. και λοιπές πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής.

- Για κάθε νέα οφειλή, που βεβαιώνεται, για ενημέρωση του φορολογούμενου, εκδίδεται η ατομική ειδοποίηση από τη ΔΟΥ, ή τη Γ.Γ.Π.Σ., στην οποία αναγράφεται και ο κωδικός Ταυτότητας Οφειλής.

Εκτύπωση απόδειξης

Με βάση την εγγραφή που καταχωρίζεται στο σύστημα TAXIS, με την πίστωση των χρεών των οφειλετών δημιουργείται αποδεικτικό είσπραξης το οποίο δύναται από την 1η/6/2013 να εκτυπωθεί με τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω του διαδικτυακού τόπου της Γ.Γ.Π.Σ. από τους εγγεγραμμένους χρήστες.

2. Από τις ΔΟΥ για τους μη εγγεγραμμένους χρήστες.

Τα εν λόγω αποδεικτικά είσπραξης τηρούνται στο ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΟΥ και δεν αρχειοθετούνται σε έντυπη μορφή.

Προσωπικό φορο-ημερoλόγιο από πιστοποιημένους χρήστες του Taxisnet

Προσωπικό φορολογικό ημερολόγιο απέκτησε ο κάθε πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet, μετά την ενεργοποίηση των νέων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Στην κατηγορία, Υπηρεσίες προς τους Πολίτες και ενεργοποιώντας την επιλογή Προσωποποιημένη Πληροφόρηση, στην ιστοσελίδα www.gsis.gr ή απευθείας από τον σύνδεσμο https://www1.gsis.gr/taxisnet/info, οι χρήστες μπορούν να δούν:

- Προσωπικό ημερολόγιο με την λήξη των προθεσμιών για:

  • Εισόδημα
  • ΦΠΑ-Vies
  • ΚΒΣ
  • Παρακρατούμενοι
  • Τέλη και Ειδικοί Φόροι

- τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους

- στοιχεία μητρώου τόσο του φυσικού προσώπου όσο και του επιτηδεύματος (ΚΑΔ, προϊστορία αλλαγών κλπ)

- στοιχεία ΚΒΣ όπως:

  • Ημερομηνία λήξης ενημερότητας
  • Τελευταίες θεωρήσεις που έχουν γίνει
  • Φορολογικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο επιτηδευματίας
  • Κατάσταση του Φορολογικού μηχανισμού