A- A+
Σε ισχύ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων - Η συνταγή στο κινητό σας

Ενεργοποιείται τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων από τους γιατρούς προς τους ασθενείς τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ασθενής να συνδεθεί στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (https://www.e-syntagografisi.gr/p-rv/p) είτε με τους κωδικούς πρόσβασης του συγκεκριμένους συστήματος, αν τους διαθέτει ή με τη χρήση των κωδικών taxisnet.

Εκεί θα πρέπει να δηλώνει ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων που του συνταγογραφούνται.

Στην περίπτωση αυτή, δηλώνει επίσης υποχρεωτικά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνει τις ανωτέρω συνταγές, ο οποίος μπορεί να είναι ένας εκ των παρακάτω:

  • Μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό του τηλέφωνο
  • Μέσω μηνύματος (email) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δηλώσει τα παραπάνω στοιχεία στο σύστημα.

Πώς γίνεται η συνταγογράφηση

Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων του, μόλις ο ιατρός τις καταχωρίσει, ο ασθενής ενημερώνεται για την έκδοση της συνταγής με λήψη μηνύματος (sms) στο κινητό του τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.

Το μήνυμα στο κινητό περιλαμβάνει τον αριθμό της συνταγής που του συνταγογραφήθηκε (barcode συνταγής) και το χρονικό διάστημα ισχύος της.

Από την άλλη, το μήνυμα στο email περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της συνταγής,  ήτοι, ενδεικτικά, αριθμό συνταγής, φάρμακο, διάγνωση και χρονικό διάστημα ισχύος.

Η ανωτέρω διαδικασία διενεργείται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στο οποίο συνδέονται οι ιατροί με τους μοναδικούς κωδικούς πιστοποίησής τους.

Για κάθε ηλεκτρονική συνταγή κατα-γράφονται τα στοιχεία του ιατρού που την καταχώρισε, καθώς και η ημερομηνία αυτής.

Τι δείχνουμε στο φαρμακείο

Κατά την εκτέλεση της άυλης ηλεκτρονικής συνταγής δεν προσκομίζεται στον φαρμακοποιό το φυσικό έντυπο της συνταγής φαρμάκων του ιατρού.

Ο φαρμακοποιός ανακτά την άυλη ηλεκτρονική συνταγή εισάγοντας στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τον κωδικό της (barcode συνταγής) ή τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του ασθενή.

Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή, ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ή και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει, με τα στοιχεία εκτέλεσης της συνταγής του.