A- A+
Ποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι δικαιούνται μείωση ενοικίου στο 60% - Ισχύει και για οχήματα

Μείωση 40% στο ενοίκιό τους δικαιούνται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, σύμφωνα με τη νέα ΠΝΠ.

Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, οι ακόλουθοι:

- Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή

- Επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται, βάση της λίστας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση

- Όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, εφόσον η μίσθωση αφορά πρώτη κατοικία

- Όλοι οι εργαζόμενοιτων οποίων οι συμβάσεις αναστέλλονται από επιχειρήσεις που ανήκουν στους ΚΑΔ που έχουν ανακοινωθεί, εφόσον η μίσθωση αφορά πρώτη κατοικία.

Αυτό σημαίνει ότι για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο όλες οι παραπάνω κατηγορίες θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος στον ιδιοκτήτη του ακινήτου που νοικιάζουν.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η μερική μη καταβολή του μισθώματος δεν γεννά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εις βάρος του μισθωτή ούτε οποιαδήποτε άλλη αστική αξίωση.

Ρύθμιση και για αυτοκίνητα

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ισχύουν και για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Δηλαδή στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και τα αυτοκίνητα με χρηματοδοτική μίσθωση, που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

Δεν αφορά δάνεια αυτοκινήτου, αλλά μισθώματα στο πλαίσιο συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Δηλαδή για όσες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.2.