A- A+
Σε εφαρμογή τα νέα μειωμένα επιτόκια στις καταθέσεις της Alpha Bank - Ποια προϊόντα αφορούν

Στην εφαρμογή της προαναγγελθείσας από το καλοκαίρι νέας περικοπής στα επιτόκια των λογαριασμών καταθέσεων προχώρησε η Alpha Bank την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Με βάση το νέο δελτίο επιτοκίων της τράπεζας, οι περικοπές στις αποδόσεις θα φτάσουν τις 5 μονάδες βάσης μεσοσταθμικά.

Ειδικότερα, οι μειώσεις θα εφαρμοστούν στα καταθετικά προϊόντα με προνομιακά για τα δεδομένα της εποχής επιτόκια.

Θα μειωθούν τα επιτόκια καταθέσεων των λογαριασμών “ Σειρά Alpha 1|2|3”, “Alpha Μισθοδοσία” και “Alpha Ταμιευτήριο Μετ’ Αποδοχών”.

Στόχος το 0%

Πρόκειται για προσαρμογές που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των δράσεων για περικοπή των εξόδων για τόκους, στην οποία στοχεύουν όλες οι τράπεζες.

Στόχος είναι τους επόμενους μήνες όλοι οι ανοιχτοί λογαριασμοί να προσφέρουν επιτόκιο 0% ή ελάχιστα πάνω από το 0%, ενώ στις προθεσμιακές καταθέσεις οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να ρίξουν τις μέσες αποδόσεις στο 0,10%.

Σημειώνεται πάντως πως πρόκειται για επίπεδα από τα οποία δεν απέχουμε και πολύ, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλά χρήματα σε τόκους.

Η αλήθεια είναι ότι ήδη μεγάλο μέρος των καταθετών έχει σταματήσει να ασχολείται με τις προθεσμιακές καταθέσεις, που μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσαν βασικό μέσο αποταμίευσης, που παρήγαγε ένα σταθερό εισόδημα.

Φυγή από τις προθεσμιακές

Με τα επιτόκια των λογαριασμών της κατηγορίας να έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο σε επίπεδα γύρω από το 0,20% και τις προσφορεόμενες αποδόσεις για ποσά έως και 50.000 ευρώ σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα, καταγράφερται στροφή σε προϊόντα πρώτης ζήτησης.

Δηλαδή σε λογαριασμούς Ταμιευτηρίου και τρεχούμενους λογαριασμούς, παρ΄ ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα επιτόκιά τους κινούνται ελάχιστα πάνω από το 0%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (τέλος Αυγούστου 2020), από το σύνολο των 119 δισ. ευρώ που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα νοικοκυριά, το 80 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε προϊόντα Ταμιευτηρίου.

Τόκοι της ...πλάκας

Το μέσο επιτόκιο της κατηγορίας από το Μάρτιο έως και τον Ιούλιο βρίσκεται κολλημένο στο 0,05%, ενώ εάν αφαιρεθούν και οι φόροι που επιβάλλονται στις καταθέσεις πέφτει στο 0,04%.

Δηλαδή οι καθαροί τόκοι από μία κατάθεση 100.000 ευρώ ανέρχονται σε 1 χρόνο σε μόλις 42 ευρώ.

Επιπλέον, 17,50 δισ. ευρώ είναι παρκαρισμένα σε τρεχούμενους λογαριασμούς, κατά βάση μισθοδοσίας / σύνταξης, το μέσο επιτόκιο των οποίων είναι λίγο υψηλότερο και διαμορφώνεται σε 0,12% ή 0,10% μετά φόρων.

Δηλαδή για 100.000 ευρώ κατάθεσης οι τόκοι σε 1 χρόνο φτάνουν τα 100 ευρώ.

Η λύση των προθεσμιακών

Από την άλλη, υπερδιπλάσια είναι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, φτάνοντας κατά μέσο όρο το 0,25%, ωστόσο η διαφορά αυτή δεν φαίνεται να συγκινεί τους καταθέτες.

Στην προκειμένη περίπτωση η κατάθεση 100.000 ευρώ μπορεί να αποδίδει το χρόνο έως και 230 ευρώ στα προϊόντα των συστημικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένης και της επιβράβευσης σε είδος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ σε προθεσμιακές καταθέσεις στο τέλος Αυγούστου ήταν τοποθετημένα από φυσικά πρόσωπα 39 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου και 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Συγκρίνετε όλα τα επιτόκια