A- A+
Σε 15 - 20 ημέρες οι πρώτες αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

Το καθυστέρησαν όσο μπορούσαν οι τράπεζες, αλλά πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης αναβολής για την αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Με το euribor 3μήνου στο 1,23% και του μήνα στο 0,72%, τα σημερινά επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας θεωρούνται ξεπερασμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες αναπροσαρμογές στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων θα εφαρμοστούν προς τα μέσα ή λίγο μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι αναμενόμενες αυξήσεις

Οι αυξήσεις θα είναι της τάξης των 10 - 20 μονάδων βάσης, δηλαδή μπορεί να δούμε επιτόκια έως και το 0,25% από τον επόμενο μήνα.

Αυτή όμως θα είναι μόνο η αρχή. Με τις αναμενόμενες νέες αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί στο 2,50% ως το τέλος του 2022, θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές, προς όφελος των καταθετών.

Έτσι, οι αποδόσεις αναμένεται να αναπροσαρμόζονται ανά δίμηνο τουλάχιστον, ώστε να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα στην αγορά χρήματος.

ADVERTISEMENT

Οι νέοι όροι του παιχνιδιού

Αυτή τη στιγμή πάντως στους συστημικούς ομίλους τα επιτότια δεν ξεπερνούν το 0,03%, κι αυτό για μεγάλα ποσά.

Αν λοιπόν έχετε χρήματα στην άκρη ή λήγει σύντομα μία παλαιά προθεσμιακή σας κατάθεση, συμφέρει να περιμένετε λίγες εβδομάδες για να κλείσετε τα χρήματά σας με μία καλύτερη απόδοση.

Εξάλλου, είναι σχεδόν σίγουρο, λόγω των ανοδικών τάσεων στα ευρωπαϊκά επιτόκια, οι αποδόσεις στους εγχώριους λογαριασμούς καταθέσεων να κλιμακώνονται ανάλογα με τη διάρκεια.

Δηλαδή όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα κλειδώνει κάποιος τα χρήματά του σε μία προθεσμιακή, τόσο υψηλότερη θα είναι η ετησιοποιημένη απόδοσή του.

Θα τεθεί λοιπόν ένα δίλλημμα για τους καταθέτες. Να επιλέξουν μία μηνιαία ή δίμηνη κατάθεση, ώστε αμέσως μετά τη λήξη της να την ανανεώσουν με τα αναμενόμενα υψηλότερα επιτόκια ή να κλειδώσουν μία καλύτερη απόδοση σήμερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.