A- A+
Σχέδιο για καταθέσεις μετρητών σε λογαριασμούς μέσω όλων των ΑΤΜ ανεξαρτήτως τράπεζας

Σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες όλων των τραπεζών να καταθέτουν χρήματα στο λογαριασμό τους, χρησιμοποιώντας «ξένο» ΑΤΜ, βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Με τον τρόπο αυτό όλο το δίκτυο ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών θα λειτουργεί με ενιαίο τρόπο στο σκέλος των καταθέσεων μετρητών.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα, για να προχωρήσει κάποιος σε κατάθεση μετρητών στο λογαριασμό του, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά το μηχάνημα της δικής του τράπεζας.

Αυτό μάλιστα θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάστημά της, καθώς στα εξωτερικά ΑΤΜ δεν επιτρέπεται η κατάθεση μετρητών.

Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τη ζωή αρκετών καταθετών, λόγω της συρρίκνωσης του δικτύου των τραπεζών τα τελευταία χρόνια.

Ενώ πριν την κρίση έβρισκες μονάδα της τράπεζάς σου, σχεδόν σε κάθε γωνία, πλέον υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος θα πρέπει να διανύσει αρκετά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθεί.


Ο πλήρης χάρτης των τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα


ADVERTISEMENT

Τι σχεδιάζεται

Στο πλαίσιο αυτό, στο πρόσφατο παρελθόν είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο ενοποίησης του δικτύου ΑΤΜ όλων των ελληνικών τραπεζών, ώστε στο σκέλος των καταθέσεων να μπορούν να χρησιμοποιούνται όλα από όλους.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε, διότι υπήρχαν αντιδράσεις από κάποιες τράπεζες, που δεν επιθυμούσαν την εφαρμογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, υπάρχουν σκέψεις για την επαναφορά του στο τραπέζι των συζητήσεων, προς όφελος των πελατών όλων των τραπεζών.

Εάν εφαρμοστεί, θα μπορεί για παράδειγμα κάποιος να χρησιμοποιεί ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς για να καταθέτει χρήματα σε λογαριασμό του στην Alpha Bank.

Κι αυτό θα γίνεται χωρίς καμία προμήθεια. Θα είναι σαν να χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της δικής του τράπεζας.

ADVERTISEMENT

Επέκταση δικτύου

Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης μετρητών σε πραγματικό χρόνο σε μεγαλύτερο αριθμό ΑΤΜ.

Αυτό θα καταστεί δυνατό με την αναβάθμιση των μηχανημάτων που βρίσκονται εκτός τραπεζικών καταστημάτων, για παράδειγμα σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα κα.

Εκεί, ο καθένας θα μπορεί να καταθέτει μετρητά που θα καταμετρώνται την ίδια στιγμή για την πίστωσή τους σε καταθετικό προϊόν πρώτης ζήτησης ή για την εξόφληση ενός λογαριασμού.

Με τον τρόπο αυτό, θα αυξηθούν τα σημεία εξυπηρέτησης των τραπεζών σε μεγάλο βαθμό, πέραν των καταστημάτων.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα ΑΤΜ που βρίσκονται εκτός του δικτύου τους δεν επιτρέπουν την κατάθεση μετρητών.

ADVERTISEMENT

Συναλλαγή από κινητό

Υπενθυμίζεται πως πλέον είναι δυνατή η πίστωση μετρητών σε πραγματικό χρόνο στα ΑΤΜ που βρίσκονται σε τραπεζικά καταστήματα.

Ωστόσο, θα ακολουθήσει ένας νέος γύρος εκσυγχρονισμού τους τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, με τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη διετία για την αναβάθμιση των ΑΤΜ, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται να έχουν μαζί την κάρτα τους για να εξυπηρετηθούν.

Θα προετοιμάζουν τη συναλλαγή που θέλουν να εκτελέσουν στο κινητό τους τηλέφωνο και το μόνο που θα κάνουν στο ΑΤΜ θα είναι το σκανάρισμα ενός QR Code που θα δημιουργείται εκείνη την στιγμή.

Το ΑΤΜ θα διαβάζει με τον τρόπο αυτό ποια συναλλαγή θέλει να πραγματοποιήσει ο πελάτης και θα την εκτελεί άμεσα.

Έτσι, δεν θα χρειάζεται η πλοήγηση το μενού του ΑΤΜ για επιλογή του τύπου της συναλλαγής.