A- A+
Ρύθμιση αδήλωτων τ.μ. στους Δήμους χωρίς πρόστιμα και αναδρομικά - Ρύθμιση ΥΠΕΣ

Τη δυνατότητα να δηλώσουν τα πραγματικά τ.μ. των ακινήτων τους στους Δήμους χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα ή αναδρομικά τέλη, θα έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες έως τέλος Μαρτίου.

Πρόκειται για διάταξη που περιελήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας σε όσους έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση επιφάνειας στα ακίνητά τους, αλλά δεν το έχουν δηλώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χωρίς τη ρύθμιση όσοι ζητούσαν τη σχετική τροποποίηση από τους Δήμους υποχρεώνονταν να πληρώσουν αναδρομικά όλα τα δημοτικά τέλη για τα τ.μ. που δεν είχαν δηλωμένα.

Τι λέει η ρύθμιση

Ωστόσο, η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης  για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 χωρίς επιβολή προστίμων για την μη υποβολή  ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. 

Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020.

Πρόκειται για ρύθμιση ανάσα ειδικά για όσους προχώρησαν σε νομιμοποίηση των ακινήτων τους μέσω των νόμων για τους ημιυπαίθριους και για τα αυθαίρετα, οι οποίοι κινδύνευαν με υψηλά πρόστιμα, αλλά και αναδρομικά τέλη.

Είτε προσέρχονταν αυτοβούλως στους δήμους για να δηλώσουν τις νέες επιφάνειες των ακινήτων τους ή αν γίνονταν διασταύρωση από τις Αρχές.

Εξυπακούεται πως από την ημέρα της δήλωσης και ύστερα, αναπροσαρμόζονται αντίστοιχα και τα τέλη που προκύπτουν βάση της επιφάνειας του ακινήτου. Αυτό δεν μπορείτε να το γλυτώσετε.