A- A+
Ψηφιακά η κατάθεση πινακίδων ΙΧ στην εφορία από εφέτος- Έως €30.000 ευρώ πρόστιμα στους «πονηρούς»

Μπορεί από εφέτος το υπουργείο Οικονομικών να δίνει τη δυνατότητα κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας στις εφορίες με ψηφιακό τρόπο, τα πρόστιμα όμως θα είναι τσουχτερά.

Κι αυτό διότι από τη στιγμή που δεν θα κατατίθενται οι πινακίδες στις εφορίες και θα αρκεί η δήλωση ακινησίας του οχήματος για να μην πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να κοροϊδέψουν το σύστημα.

Να δηλώσουν δηλαδή ότι δεν θα κινούν το όχημά τους, ώστε να μην πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και το κόστος της ασφάλισής του και στη συνέχεια να το κυκλοφορούν.

Η προθεσμία για τις δηλώσεις ακινησίας είναι η 31η Δεκεμβρίου. Με δεδομένο ωστόσο ότι η σχετική πλατφόρμα δεν είναι ακόμη έτοιμη, θεωρείται πολύ πιθανή μία γενναία παράταση, τόσο για τις πινακίδες, όσο και για την πληρωμή των τελών ΙΧ.

Πρόστιμα από 10.000 ευρώ

Για το λόγο αυτό τα πρόστιμα στους παραβάτες θα είναι πολύ αυστηρά, ξεκινώντας από τις 10.000 ευρώ και επιπλέον ο ιδιοκτήτης θα υποχρεώνεται σε καταβολή ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων τελών.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στις 30.000 ευρώ και ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης του ΙΧ χάνει το δίπλωμά του για 3 χρόνια.

Εξάλλου, όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες, θα πρέπει να τις αφαιρέσουν από το όχημα και να δηλώσουν που θα βρίσκεται παρκαρισμένο.

ADVERTISEMENT

Έλεγχος του πάρκινγκ

Μάλιστα, θα ισχύουν τα ίδια πρόστιμα αν γίνει έλεγχος από κλιμάκια της εφορίας στην ακριβή θέση που θα δηλωθεί και διαπιστωθεί ότι το όχημα λείπει.

Βέβαια, το βάρος των ελέγχων θα πέφτει στην Τροχαία, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2021 στους δρόμους της χώρας για τον εντοπισμό των παραβατών.

Ωστόσο, βεβαίωση της παράβασης θα μπορεί να γίνεται και από στελέχη της ΕΛΑΣ, όπως πχ. την ομάδα ΔΙΑΣ.