A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις μέχρι 12 μηνών προτιμούν οι αποταμιευτές προς το παρόν

Υψηλό δύο ετών κατέγραψαν το Δεκέμβριο οι νέες τοποθετήσεις και οι ανανεώσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις, μετά τις πρώτες αυξήσεις που εφάρμοσαν οι τράπεζες στα επιτόκια.

Τον τελευταίο μήνα του 2022 έσπασε το πτωτικό σερί 39 μηνών στα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας, τα οποία αυξήθηκαν κατά 577 εκατ. ευρώ.

Σε αυτήν την περίοδο οι ανανεώσεις ήταν περισσότερες κατά 40% περίπου σε σύγκριση με τις καταθέσεις που δεν ανανεώθηκαν, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του παραπάνω αποτελέσματος.


Διαβάστε επίσης: Έως και το 1,1% αύξησε τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων η Εθνική Τράπεζα από την 1/2


Τι διάρκειες επιλέγουν

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι νέες συμβάσεις σε προθεσμιακούς λογαριασμούς που συνάφθηκαν το Δεκέμβριο έφτασαν τα 6,27 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τον Ιανουάριο του 2021 και αποτελεί μία σαφέστατη ένδειξη της αύξησης στη ζήτηση για τα προϊόντα της κατηγορίας.

Επίσης, από τα επίσημα στατιστικά προκύπτει ότι η συντρηπτική πλειονότητα των καταθετών επέλεξε προγράμματα με διάρκεια έως και 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, σε αυτά τα προϊόντα τοποθετήθηκαν 6,04 δισ. ευρώ, ενώ στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 15 μηνών οι καθαρές εισροές ανήλθαν σε μόλις 229 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία λογική κατά τις τράπεζες εξέλιξη, καθώς τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα κινηθούν ανοδικά μέσα στο 2023, επηρεάζοντας ανάλογα και τις προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι οι καταθέτες που είτε αναμένουν τις επόμενες αυξήσεις στις αποδόσεις ή επιλέγουν μικρότερης διάρκειας προγράμματα, ώστε να τις ανανεώσουν με τα υψηλότερα επιτόκια που θα ισχύουν αργότερα μέσα στη χρονιά.

ADVERTISEMENT

Νέος κύκλος αυξήσεων

Για την ιστορία, το Δεκέμβριο το μέσο επιτόκιο στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως 12 μήνες διαμορφώθηκε σε 0,33% από 0,20% το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

Στους λογαριασμούς διάρκειας άνω του ενός έτους το μέσο επιτόκιο έφτασε το 1,04% από 0,71% το Νοέμβριο και 0,36% τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του 2023 τρεις τράπεζες, εκ των οποίων δύο συστημικές, έχουν προχωρήσει σε νέες αυξήσεις στα επιτόκιά τους.

Τελευταία αναπροσάρμοσε τα επιτόκια η Εθνική Τράπεζα, η οποία πλέον προσφέρει ετησιοποιημένες αποδόσεις έως και 1,10% στους 12 μήνες.

Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και οι άλλες τράπεζες. Μείνετε συντονισμένοι στο Moneyonline για να συγκρίνετε τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων με βάση τα νέα δεδομένα.