A- A+
Προς συγχώνευση Παγκρήτια Τράπεζα και Attica Bank - Η συμφωνία που άλλαξε τα δεδομένα

Το πρώτο καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία του 5ου μεγαλύτερου πόλου στην τραπεζική αγορά έγινε την Τρίτη το απόγευμα σε σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι βασικοί μέτοχοι της Attica Bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΤΜΕΔΕ, ήλθαν σε κατ΄ αρχήν συμφωνία με την Thrivest, βασική μέτοχο της Παγκρήτιας για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώτης.

Αυτό θα γίνει μέσω της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Ο νέος παίκτης

Στο τέλος της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank, η Thrivest θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της και σε δεύτερο χρόνο θα επιχειρήσει τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, που ήδη ελέγχει μετοχικά.

Νωρίτερα η Παγκρήτια Τράπεζα θα έχει απορροφήσει τις εργασίες της HSBC Ελλάδος, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Έτσι, στο τέλος αυτής της διαδρομής αναμένεται να ενοποιηθούν οι ακόλουθες τράπεζες:

  • Παγκρήτια Τράπεζα
  • Attica Bank
  • HSBC Ελλάδος
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας


Με τη συνένωσή τους θα δημιουργηθεί η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, μετά τις τέσσερις συστημικές, με συνολικό ενεργητικό της τάξης των 8 δισ. ευρώ.

Αυξάνεται ο ανταγωνισμός

Στόχο της Thrivest είναι το νέο σχήμα να διεκδικήσει μερίδια αγοράς από τους μεγάλους κυρίως στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, θα δραστηριοποιηθεί ενεργά στη λιανική τραπεζική.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να οξύνει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά, για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου το 2010 και τη συγκέντρωση του συστήματος σε τέσσερα μεγάλα σχήματα.

Μία τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς η μάχη του ανταγωνισμού θα οδηγήσει εν τέλει σε βελτίωση των όρων διάθεσης καταθετικών και δανειακών προϊόντων.