A- A+
Προς κατάργηση ο 14ος μισθός – Θα ενσωματωθεί στις μηνιαίες αποδοχές
Την ενσωμάτωση μέρους των πρόσθετων παροχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στο βασικό μισθό, σε συνδυασμό με την αναστολή των αυξήσεων των αποδοχών για το 2012, εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκέφτεται να αναστείλει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, παρακάμπτοντας τη Βουλή, την αύξηση κατά 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Παράλληλα, κατόπιν σχετικών πιέσεων από την τρόικα, είναι πολύ πιθανό με την ίδια πράξη να ενσωματωθεί ένα ποσοστό, που μπορεί να φτάσει έως και το 50%, του δώρου Χριστουγέννων, καθώς και των επιδομάτων Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας, στο βασικό μισθό.

Εφόσον, προχωρήσει η υλοποίηση αυτής της απόφασης, θα σημάνει την ουσιαστική κατάργηση του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού αποτελεί απαίτηση της τρόικας, η οποία σε σχετική της επιστολή εκφράζει τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι δεν ίσχυσαν οι ίδιες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, με αυτές που επιβλήθηκαν στο δημόσιο.

Η τρόικα τάσσεται υπέρ της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων στην Ελλάδα, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Υπό διαπραγμάτευση ο κατώτατος μισθός

Μάλιστα, σημειώνει ότι αυτήν τη στιγμή η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς στην ΕΕ στα 894 ευρώ έναντι 638 ευρώ στην Πορτογαλία και 766 ευρώ στην Ισπανία.

Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τη μείωση του ελάχιστου μισθολογικού κόστους.

Ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε περικοπές στους μισθούς, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.