A- A+
Πόσο αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από το 2013 - Όλες οι αλλαγές ανά Ταμείο
Βίαιη «εκτίναξη» των ορίων συνταξιοδότησης, κατά δύο έτη, σε όλες τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων, επιφέρει το τρίτο μνημόνιο, άμεσα από την 1η Ιανουαρίου 2013. Η ακτινογραφία των 18 ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Το Βήμα», σύμφωνα με τις διατάξεις του μνημονίου, οι δύο ρυθμίσεις με τις οποίες επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα είναι:

  • Πρώτον, η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67), αλλά και η αντίστοιχη αύξηση των ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης.
  • Δεύτερον, η άμεση ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2013 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας – έτη ασφάλισης), οι οποίες προβλεπόταν να διαμορφωθούν σταδιακά την 1η Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010).

Με τον τρόπο αυτό, από το 2013, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαμορφώνονται για όλους τους ασφαλισμένους, είτε στα 62 έτη ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης, είτε με 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας τους.

Εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τη διάταξη του μνημονίου, από την αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά και την αύξηση των ετών ασφάλισης, εξαιρούνται:

1. Οι μητέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.
2. Οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.
3. Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (νόμος 4024/2011).

Εξάλλου, από την αύξηση των ορίων ηλικίας γλιτώνουν μόνο όσοι έχουν τις προϋποθέσεις να αποχωρήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Οι αλλαγές ανά Ταμείο

Αναλυτικότερα, με βάση τις εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας τα νέα όρια ηλικίας ορίζονται ως εξής:

- ΙΚΑ - ΤΕΑΜ

- ΟΑΕΕ

- ΕΤΑΑ

- ΝΑΤ

- Ειδικά Ταμεία

- ΕΤΑΠ - ΜΜΕ

- Μειώσεις στα εφάπαξ