A- A+
Πόσα θα σας δώσουν σε 1 χρόνο οι τράπεζες αν έχετε έως 20.000 ευρώ - Όλες οι λύσεις

Υψηλά επιτόκια για καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, μπορούν να διεκδικήσουν οι αποταμιευτές από τις τράπεζες, εξασφαλίζοντας ένα ικανοποιητικό ετήσιο εισόδημα.

Σήμερα υπάρχουν αποδοτικές λύσεις για τα χρήματά σας μέσω των καταθετικών προϊόντων των τραπεζών, αρκεί να τις εντοπίσετε.

Οι διαφορές στα επιτόκια μεταξύ προγραμμάτων αποταμίευσης, ακόμη και εντός της ίδιας τράπεζας, είναι σημαντικές. Αν λοιπόν έχετε κάνει λάθος επιλογή, κινδυνεύετε να χάσετε σημαντικά ποσά σε τόκους.

ADVERTISEMENT

Οι δύο επιλογές

Η αλήθεια είναι ότι αυτήν την στιγμή μέσω του τραπεζικού συστήματοις έχετε δύο βασικές επιλογές:

- Η πρώτη αφορά προϊόντα ανοιχτής ζήτησης. Με αυτά έχετε άμεση πρόσβαση στα χρήματά σας, χωρίς να επηρεάζεται το επιτόκιο της κατάθεσης από τις αναλήψεις.

Δηλαδή όσο καιρό παραμένουν στο λογαριασμό τα χρήματα, τοκίζονται.

Σε αυτήν την κατηγορία προγραμμάτων μπορείτε να βρείτε επιτόκια της τάξης του 0,30% - 0,50% στην καλύτερη περίπτωση

- Η δεύτερη είναι οι προθεσμιακές καταθέσεις, πολλές από τις οποίες είναι διαθέσιμες ακόμη και για ποσά έως 20.000 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο για να κερδίσετε το επιτόκιο που συμφωνήσατε θα πρέπει να διατηρήσετε τα χρήματά σας έως τη λήξη.

Εάν αυτό δεν συμβεί, ανάλογα με το προϊόν, είτε χάνετε το σύνολο των τόκων ή κερδίζετε χαμηλότερη ετησιοποιημένη απόδοση από την προσυμφωνημένη.

Τα επιτόκια σε ορισμένες καταθέσεις για αυτά τα ποσά μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 2%.

ADVERTISEMENT

Πώς να επιλέξετε

Εάν είστε σίγουρος ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε τα χρήματα που έχετε στην άκρη μέσα στον επόμενο χρόνο, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξετε μία προθεσμιακή κατάθεση ετήσιας διάρκειας.

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να κερδίσετε σε ένα 12μηνο τόκους ακόμη και άνω των 400 ευρώ. Το ποσό σίγουρα δεν εντυπωσιάζει, αλλά από το 0% του Ταμιευτήριο, δεν είναι καλύτερο;

Από την άλλη, εάν υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε τα χρήματά σας, έχετε δύο επιλογές:

- Πρώτον να επιλέξετε μία προθεσμιακή κατάθεση που επιτρέπει την πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας, κάθε μήνα ή τρίμηνο, ανάλογα με τους όρους της.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί το τελικό επιτόκιο που θα κερδίσετε να είναι χαμηλότερο σε σχέση με το αν διατηρούσατε την προθεσμιακή κατάθεση έως και τη λήξη της, αλλά σίγουρα θα είναι υψηλότερο από το 0% του Ταμιευτηρίου.

- Δεύτερον, να επιλέξετε λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης. Με αυτούς, μπορείτε κάθε μέρα να έχετε τα χρήματά σας διαθέσιμα.

Με αντάλλαγμα φυσικά το χαμηλότερο επιτόκιο που θα κερδίσετε σε σχέση με μία προθεσμιακή κατάθεση.

Και σε αυτήν την κατηγορία ωστόσο υπάρχουν ευκαιρίες που μπορούν να σας αποφέρουν ένα εισόδημα.

ADVERTISEMENT

Τα καλύτερα προϊόντα

Για το λόγο αυτό, μην χαρίζετε τόκους στην τράπεζά σας, ξεχνώντας χρήματα παρκαρισμένα σε λάθος προϊόντα ή διασκορπισμένα σε διάφορους λογαριασμούς.

Συγκεντρώστε το ποσό που δεν χρειάζεστε άμεσα και βρείτε πώς θα μεγιστοποιήσετε τους τόκους που θα εισπράξετε.

Στους ακόλουθους πίνακες θα σας παρουσιάσουμε πόσα θα κερδίσετε σε 12 μήνες, έχοντας 20.000 ευρώ στην τράπεζα, μέσω προθεσμιακών καταθέσεων ετήσιας διάρκειας και μέσω προγραμμάτων ανοιχτής ζήτησης.

Συγκεκριμένα, τα πιο αποδοτικά προϊόντα ανά κατηγορία είναι τα εξής:

Προθεσμιακές καταθέσεις

ADVERTISEMENT

Λογαριασμοί ανοιχτής ζήτησης