A- A+
Πώς ανατράπηκε μέσα σε λίγες ημέρες λόγω κορωνοϊού η πρόθεση για αποταμίευση και μείζονες αγορές

Την αρνητική επίδραση της κρίσης του κορωνοϊού στην ψυχολογία των νοικοκυριών καταδεικνύει η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ, στην οποία αποτυπώνεται η πρόθεση για αποταμίευση και κατανάλωση.

Τα ευρήματα της έρευνας του ΙΟΒΕ, μεγάλο μέρος της οποίας μάλιστα διεξήχθη πριν το γενικό lockdown, δείχνει ότι η αβεβαιότητα επηρεάζει άμεσα το οικονομικό κλίμα.

Οι ραγδαίες δυσμενείς εξελίξεις στην Ελλάδα και παγκοσμίως λόγω της πανδημίας κορωνοϊου θεωρείται πως αποτέλεσαν τη βασική αιτία της έντονης υποχώρησης του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, κατά 11,7 μονάδες, που είναι η μεγαλύτερη διαχρονικά μεταξύ διαδοχικών μηνών.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη πιθανόν εξασθένησε λόγω και μιας άλλης εστίας αβεβαιότητας, της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, οι επιδράσεις της οποίας είχαν αποτυπωθεί σε μικρό βαθμό στην προηγούμενη έρευνα καταναλωτών.

Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε πριν την εκκίνηση επιβολής περιορισμών στη λειτουργία καταστημάτων, στις 13 Μαρτίου.

Άρα η επίδραση της κρίσης του κορωνοϊού εκτιμάται πως είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα ευρήματα της έρευνας, που αναλύονται παρακάτω.

Βασικοί δείκτες εμπιστοσύνης

Κατόπιν της ισχυρής πτώσης, οι Έλληνες καταναλωτές εκ νέου κατατάσσονται ψηλά στην κατάταξη με τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ.

Ενώ τον Φεβρουάριο ήταν στη 12η θέση από το τέλος της κατάταξης, τον Μάρτιο βρέθηκαν στην τέταρτη θέση.

Ειδικότερα, καταγράφονται οι εξής τάσεις:

  • Οικονομική κατάσταση

Το 45% (από 21%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο 12μηνο, ενώ μόλις το 8% (από 23%) προβλέπει μικρή βελτίωση.

  • Πρόθεση για μείζονες αγορές

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων,
ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) εξασθένισε οριακά.

Το 41% των καταναλωτών (από 42%) προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 8% (από 11%) αναμένει το αντίθετο.

  • Πρόθεση για αποταμίευση

Το 78% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 17% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.