A- A+
Πώς ευάλωτος δανειολήπτης πέτυχε διαγραφή του 80% της οφειλής του μέσω ρύθμισης

Διαγραφή του 80% της οφειλής του πέτυχε ευάλωτος δανειολήπτης μετά από συμφωνία με την εταιρεία που διαχειριζόταν το δάνειό του. Γιατί δόθηκε η απαλλαγή.

Πρόκειται για δανειολήπτη με χρέη τα οποία μαζί με τους τόκους είχαν φτάσει στο ποσό των 63.275 ευρώ. Ο οφειλέτης έχασε τη σύζυγό του η οποία ήταν και εγγυήτρια του δανείου του.

Η υπόθεση

Κατόπιν ενημερώθηκε από δικηγορικό γραφείο ότι προχωρούν οι νομικές ενέργειες για την οφειλή του, ύψους 63.275 ευρώ την οποία δεν κατάφερε να τακτοποιήσει λόγω των προβλημάτων υγείας και εν τέλει της απώλειας της συζύγου του.

Μετά από διερευνητικές συζητήσεις με τη δικηγορική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων της τράπεζας στην οποία οφείλονταν τα χρήματα, η λύση που εγκρίθηκε ήταν εξής:

• Η διαγραφή ποσού ύψους 55.775,65 ευρώ

• Η εξόφληση του δανείου με την  καταβολή 7.500 ευρώ σε 3 άτοκες δόσεις.



Οι διαθέσιμες λύσεις

Σημειώνεται ότι το 2022 ο κλάδος των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων παρείχε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να ανακτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτό κατέστη δυνατό μέσα από ρυθμίσεις, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν σημαντική άφεση χρέους και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Ως αποτέλεσμα, την περίοδο 2020 - 2022 οι εταιρείες έχουν επιτύχει άνω του 83% των ανακτήσεων μέσα από διμερείς και συναινετικές λύσεις και το υπόλοιπο 17% από πλειστηριασμούς (στοιχεία 2020-2022).

ADVERTISEMENT

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Πέραν των διμερών ρυθμίσεων γίνεται πλέον ευρεία χρήση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, για τον οποίο η εγκρισιμότητα των αιτήσεων βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 70%, με αυξητική τάση.

Σε υποθέσεις δε οφειλών κάτω κάτω των 200.000 ευρώ, που αφορούν πρωτίστως ιδιώτες, η εγκρισιμότητα είναι άνω του 75%

Ακόμα, όσον αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι εταιρείες διαχείρισης υλοποιούν ειδικές πολιτικές που επεκτείνονται –πέραν όσων έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας– και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Μεταξύ αυτών είναι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι.

Στις επιχειρήσεις, προσφέρουν μία δεύτερη ευκαιρία με αναδιαρθρώσεις που δεν εξαντλούν την κερδοφορία (EBITDA) για αποπληρωμή των δανείων, αλλά επιτρέπουν την αξιοποίησή της ως κεφάλαιο κίνησης.

Επίσης, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ένταξη αυτών των επιχειρήσεων σε όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.).