A- A+
Πλαφόν στις εισφορές των ελ. επαγγελματιών εξετάζει τώρα η κυβέρνηση
Την εφαρμογή πλαφόν στις εισφορές που θα πληρώνουν από το 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις για τις υπέρογκες αυξήσεις του αρχικού σχεδίου.

Σύμφωνα με αυτό, οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος.

Ενδεχομένως από την αύξηση των εισφορών να τη γλυτώσουν εργαζόμενοι που εργάζονται σαν μισθωτοί, αλλά αμείβονται με μπλοκάκι, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Όρια εισφορών

Στο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Δηλαδή πρόκειται για 470 ευρώ μισθού και εισφορές ίσες με 126 ευρώ το μήνα.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος ανέρχεται σε 5.860 ευρώ και οι ανώτατες εισφορές σε 1.582 ευρώ τον μήνα.

Τα ποσοστά

Το 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.

Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν τη σύνταξη. Σε αυτά θα προστεθεί ένα 6,95% για τον κλάδο υγείας.

Επιπλέον, για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο, προβλέπεται επιπλέον εισφορά 7,5%.

Κερδισμένοι - χαμένοι

Εάν περάσει το νομοσχέδιο ως έχει, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι όσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 9.600 ευρώ.

Αντιθέτως, σε όλες τις περιπτώσεις με υψηλότερα εισοδήματα θα υπάρξουν επιβαρύνσεις.

Για παράδειγμα, κάποιος που θα δηλώσει εισόδημα 50.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει εισφορές 13.475 ευρώ.

Σημερα, οι εισφορές του ίδιου επαγγελματία μπορεί να ανέρχεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 8.000 ευρώ.

Εξετάζεται πλαφόν

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση του παραπάνω σχεδίου, η κυβέρνηση αναδιπλώνεται.

Όπως είπε ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, εξετάζεται η θέσπιση πλαφόν στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ (γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων).

Όπως είπε, στο διάστημα του ενός έτους που μεσολαβεί έως την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος, το υπουργείο θα αναζητήσει μηχανισμούς που θα διασταυρώνουν αν το δηλωθέν εισόδημα ανταποκρίνεται στην αλήθεια.