A- A+
Ποιοι κλάδοι έχουν μαζέψει όλο το χρήμα των δανείων τον τελευταίο χρόνο

Αποκαλυπτικά για τους κλάδους στους οποίους διοχετεύθηκε αυξημένη ρευστότητα μέσω του τραπεζικού συστήματος το τελευταίο 12μηνο, είναι τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά, τον προηγούμενο μήνα τα υπόλοιπα όλων των δανείων σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2020 ήταν αυξημένα κατά 0,7%.

Επιπλέον, το Σεπτέμβριο τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ήταν περισσότερα κατα 540 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με τις αποπληρωμές δανείων που έγιναν το ίδιο διάστημα.

Πάνω οι επιχειρήσεις - κάτω τα νοικοκυριά

Δηλαδή η τραπεζική ρευστότητα στην αγορά αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα κατά το παραπάνω ποσό.

Δεν κινήθηκαν όμως όλες οι κατηγορίες πίστης με τον ίδιο ρυθμό. Η πιστωτική επέκταση ήταν θετική για τις επιχειρήσεις, αλλά στα νοικοκυριά παραμένει ακόμη σε αρνητικά επίπεδα.

Αναλικότερα, σε σχέση με το Σεπτέμβριο, του 2020, η μεταβολή των υπολοίπων βάση των τελευταίων στοιχείων της ΤτΕ, ήταν η εξής:

(Σε παρένθεση η διαφορά νέων δανείων και αποπληρωμών το Σεπτέμβριο 2021)

  • Επιχειρήσεις: +3,50% - (θετική ροή 603 εκατ. ευρώ)
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: 2,60% - (θετική ροή 31 εκατ. ευρώ)
  • Ιδιώτες: -2,7% (αρνητική ροή 97 εκατ. ευρώ)

Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε σχέση με τα υπόλοιπα του Σεπτεμβρίου 2020, είχαν οι ακόλουθοι κλάδοι:

  • Γεωργία +11%
  • Τουρισμός +11%
  • Αποθηκεύσεις και μεταφορές πλην ναυτιλίας +5,6%
  • Εμπόριο +3,40%

Πτώση για στεγαστικά - καταναλωτικά

Τα επιμέρους στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι παρά την άνοδο των εκταμιεύσεων, ακόμη τα υπόλοιπα στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια υποχωρούν σε ετήσια βάση.

Το Σεπτέμβριο η στεγαστική πίστη έτρεξε με ετήσιο ρυθμό πτώσης της τάξης του 2,90% και η καταναλωτική με -2,30%.

Το Σεπτέμβριο οι νέες εκταμιεύσεις ήταν χαμηλότερες κατά 100 εκατ. ευρώ και στις δύο κατηγορίες από τις αποπληρωμές που έγιναν.

Βρισκόμαστε πάντως κοντά στην επιστροφή τους σε θετικό έδαφος, καθώς το 2022 τα νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια θα μπορούσαν να προσεγγίσουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ σε ένα καλό σενάριο.