A- A+
Ως 40 φορές πάνω τα επιτόκια για μικροκαταθέσεις - Με ποια προϊόντα δίνονται

Μπορεί τα επιτόκια σε Ταμιευτήριο και τρεχούμενους λογαριασμούς να βρίσκονται στο 0%, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ειδικά προγράμματα που προσφέρουν αποδόσεις ως 0,40%.

Τα προϊόντα αυτά ωστόσο προσφέρουν τις υψηλές αποδόσεις όχι για μεγάλα, αλλά για μικρά ποσά, που δεν υπερβαίνουν τη ζώνη των 1.000 ευρώ.

Τα δύο είδη προϊόντων

Οι δύο κατηγορίες καταθετικών προγραμμάτων που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό είναι τα εξής:

1. Λογαριασμοί μισθοδοσίας / σύνταξης

Σε αυτούς καταβάλλεται ο μισθός ή η σύνταξη του καταθέτη. Οι τράπεζες επιδιώκουν να αυξήσουν τους λογαριασμούς αυτής της κατηγορίας, καθώς μέσω αυτών μπορούν να διαθέσουν άλλα προϊόντα στους πελάτες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, δίνουν το κίνητο του υψηλού επιτοκίου, ώστε να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους, με στόχο να τους πουλήσουν στη συνέχεια άλλα κερδοφόρα για αυτές προϊόντα.

Στην προκειμένη περίπτωση, το επιτόκιο είναι συνήθως κλιμακωτό και διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα, έως και 0,20%, για τα πρώτα χρήματα, έως και τα 1.000 ευρώ.


ADVERTISEMENT

2. Αποταμιευτικά προγράμματα

Η δεύτερη κατηγορία προϊόντων που δεν έχουν ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο και προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, είναι τα απλά αποταμιευτικά προγράμματα των τραπεζών.

Αυτά επιτρέπεουν την τακτική αποταμίευση, με στόχο τη δημουργία ενός κουμπαρά για το μέλλον και τα επιτόκιά τους μπορεί να φτάνουν έως και το 0,40%.

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν δεσμεύουν το αποταμιευτή χρονικά, σε αντίθεση με άλλα τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα.

Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, μπορεί να γίνει διακοπή της αποταμίευσης χωρίς καμία προϋπόθεση, με πέναλτι μόνο τους τόκους της εκάστοτε περιόδου εκτοκισμού.

Σε κάποια από αυτά υπάρχει υποχρέωση συστημικής αποταμίευσης για να δοθεί το υψηλό επιτόκιο, με το ελάχιστο ποσό όμως να είναι ιδιαίτερα χαμηλό.