A- A+
Όλα τα νέα τιμολόγια ρεύματος - Βρείτε ποιο είναι το φθηνότερο σε 1΄ και γλυτώστε χρήματα

Ενεργοποιήθηκε το νέο σύστημα τιμολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια και οι εταιρείες του κλάδου ανακοίνωσαν τους όρους των νέων τους προγραμμάτων.

Από την Πρωτοχρονιά καταργήθηκαν οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις και καθιερώθηκαν τρία βασικά είδη τιμολογίων, με σταθερές και μεταβαλλόμενες χρεώσεις.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα και φτάνουν έως και τα 0,1945 ευρώ, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να μειώσετε το κόστος ηλεκτροδότησης του ακινήτου σας.

Τα τρία είδη τιμολογίων

Αναλυτικότερα, τα τρία είδη τιμολογίων που προσφέρουν σήμερα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα εξής:

1. Πράσινο τιμολόγιο

Οι καταναλωτές θα γνωρίζουν την τιμή της κιλοβατώρας στο ξεκίνημα του μήνα. Αυτή μέχρι τη λήξη της περιόδου δεν θα μπορεί να αλλάζει. Η τιμή είναι κλειδωμένη.

Επίσης, η νομοθεσία ορίζει ρητά ότι το πάγιο αυτών των προγραμμάτων δεν μπορεί να ξεπερνά σε μηνιαία βάση τα 5 ευρώ.

Από τον επόμενο μήνα ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάζει πάροχο, χωρίς καμία ποινή αποχώρησης, ανάλογα με τις τιμές που θα ισχύουν τότε.

Ως εκ τούτου πρόκειται για μία ασφαλή επιλογή, καθώς δεν κρύβει εκπλήξεις για ένα μήνα, μετά το πέρας του οποίου ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάζει πρόγραμμα ή ακόμη και πάροχο.

ADVERTISEMENT

2. Μπλε τιμολόγιο

Θα προσφέρει σταθερή τιμή ανά κιλοβατώρα για όλη την περίοδο της σύμβασης που θα επιλεγεί.

Ανάλογα με το πρόγραμμα ο καταναλωτής γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα πληρώνει για 3, 6, 12 μήνες ή όποια άλλη περίοδο συμφωνήσει με τον πάροχό του.

Εκτιμάται ότι οι τιμές σε αυτά τα προγράμματα θα είναι υψηλότερες από τα υπόλοιπα, καθώς οι πάροχοι ενέχουν το ρίσκο αύξησης του κόστους παραγωγής ενέργειας.

Εξάλλου, μιας και η χρέωση είναι σταθερή, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ενέργειας, προβλέπεται τέλος πρόωρης αποχώρησης.

ADVERTISEMENT

3. Κίτρινο τιμολόγιο

Πρόκειται επί της ουσίας για προγράμματα με τα οποία οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων σε τι τιμή θα πληρώσουν την κιλοβατώρα.

Προσομοιάζουν με τα παλαιά προγράμματα που είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής. Αν κατά την περίοδο ενός μήνα το κόστος παραγωγής ενέργειας αυξηθεί σημαντικά, θα υπάρχει επιβάρυνση για τον καταναλωτή.

Ο τελευταίος γνωρίζει εκ των προτέρων, στην αρχή του μήνα, μία τιμή χρέωσης, αλλά το τελικό κόστος που θα πληρώσει προκύπτει με βάση έναν μαθηματικό τύπο, εκ των υστέρων.

Είναι τα προγράμματα με το μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το που θα κλείσει η τιμή της κιλοβατώρας.

Ωστόσο, ανά πάσα στιγμή ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει πρόγραμμα ή και πάροχο, χωρίς καμία ποινή.

ADVERTISEMENT

Όλες οι τιμές

Στους ακόλουθους πίνακες βλέπετε τις βασικές τιμές χρέωσης των οικιακών τιμολογίων.

Για επαγγελματικά τιμολόγια μεταβείτε εδώ

Μπορείτε εύκολα να αλλάξετε πρόγραμμα ή εταιρεία, κάνοντας κλικ στο «Αίτηση Online» που εμφανίζεται σε κάθε προϊόν.

Άμεσα λαμβάνετε e-mail με τα δικαιολογητικά που πρέπει να στείλετε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και σε λίγες ημέρες θα έχετε μεταφερθεί χωρίς να το καταλάβετε στο νέο σας πάροχο.

Οι τιμές που ισχύουν αυτήν την στιγμή είναι οι εξής:


ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ - Σταθερή τιμή όλο τον Ιανουάριο




ΜΠΛΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ - ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ




ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ - ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ