A- A+
ΟΑΕΕ: Συνταξιοδότηση για όσους έχουν μεγάλα χρέη με νέα τροπολογία - ρύθμιση
Ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με μεγάλα χρέη, να βγουν στη σύνταξη, ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω της αδυναμίας πληρωμής των οφειλών τους, οι οποίες μέχρι ένα όριο θα μπορούν να τακτοποιηθούν, παρακρατούμενες κάθε μήνα από τη σύνταξη.

Ευνοϊκή ρύθμιση

Με τη νέα ρύθμιση, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν οφειλές έως και 50.000 ευρώ, να προχωρήσουν σε συμψηφισμό της οφειλής με μέρος της σύνταξης, έως το τέλος του 2016.

Από το 2017 το ποσό θα μπορεί να συμψηφιστεί θα φτάνει στις 25.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Εάν κάποιος ασφαλισμένος έχει οφειλές άνω των προβλεπόμενων ποσών, μπορεί να προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή της οφειλής έως του ποσού των 50.000 ή των 25.000 ευρώ, και στη συνέχεια να προχωρήσει στη ρύθμιση.

Η μηνιαία δόση

Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το κατώτατο όριο σύνταξης που χορηγείται από τον ΟΑΕΕ.

Συγκεκριμένα, για το περίπου 70% των οφειλετών που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΤΕΒΕ, το όριο ορίζεται από 406 ευρώ το μήνα (κατώτατη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας) έως 341 ευρώ (κατώτατη σύνταξη θανάτου).

Για τους υπόλοιπους, ασφαλισμένους στα πρώην ΤΑΕ και ΤΣΑ, το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 473 ευρώ (κατώτατο όριο σύνταξης αναπηρίας ή γήρατος), ή τα 379 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης θανάτου.

Εφόσον η οφειλή υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη τότε θα καλείται ο ασφαλισμένος να ξεπληρώσει εντός δύο μηνών, το επιπλέον ποσό της οφειλής, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο συμψηφισμός.