A- A+
ΟΑΕΕ: Άνοιξε η εφαρμογή για τη ρύθμιση χρεών έως 5.000 ευρώ σε 100 δόσεις άτοκα
Τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ηλεκτρονικά παρέχει ο ΟΑΕΕ στους ασφαλισμένους - οφειλέτες του, στο πλαίσιο της ρύθμισης των 100 δόσεων για την τακτοποίηση χρεών προς το Ταμείο.

Όπως ανακοινώθηκε, με τη νέα υπηρεσία που παρέχεται διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, ο ασφαλισμένος ενημερώνεται για την οφειλή του και τους όρους εξόφλησής της, ανάλογα με τον αριθμό δόσεων που θα επιλέξει.

Με τον τρόπο αυτό, διαμορφώνει το σενάριο ρύθμισης που ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του και εφόσον επιθυμεί, προχωρεί στην υποβολή του αιτήματός του.

Η διαδικασία

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος με την ταυτότητα οφειλής, το ποσόν της πρώτης δόσης και οδηγίες για την καταβολή τόσο της πρώτης όσο και των επόμενων δόσεων.

Κατά την πρώτη εφαρμογή, η υπηρεσία απευθύνεται σε ενεργούς ασφαλισμένους καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον έχουν ήδη καταβάλει τις εισφορές 1ου διμήνου 2015 (όπου απαιτείται) και το ύψος της ύψος της κύριας οφειλής τους δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Στις προθέσεις του Οργανισμού είναι η άμεση επέκταση της νέας υπηρεσίας έτσι ώστε να εξυπηρετείται διαδικτυακά το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων-οφειλετών.

Οι όροι της ρύθμισης

Ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31.12.2014, ενώ δε ρυθμίζονται οφειλές από αναγνωρίσεις χρόνων και χρόνου προαιρετικής ασφάλισης (αυτασφάλιση).

Επιβάρυνση της κύριας οφειλής με Τέλη Καθυστέρησης, όπως αυτά διαμορφώνονται κατά την 31.12.2012 και ετήσιο επιτόκιο 8,05% από 1.1.2013 και μέχρι τον προηγούμενο μήνα υποβολής της αίτησης.

Εξόφληση σε μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης επί του συνόλου επιβαρύνσεων (Τελών Καθυστέρησης και επιτοκίου), ως εξής:

Οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ κύριας οφειλής δεν επιβαρύνονται με τόκο αποπληρωμής. Οφειλές άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με μηνιαίο επιτόκιο 0,25%.

Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης πενήντα (50) ευρώ.