A- A+
Νέες σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά: Κόβονται μισθοί – αποζημιώσεις – ρεπό
Προ των πυλών βρίσκονται σαρωτικές αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία, καθώς η τρόικα ζητά συγκεκριμένα μέτρα για την ελαστικοποίησή της, που θα επηρεάσουν μισθούς, αποζημιώσεις και ωράρια.

Αν και δεν υπάρχει έως τώρα συμφωνία με το υπουργείο Εργασίας, η τρόικα δείχνει αποφασισμένη να περάσει μία σειρά από ρυθμίσεις, προκειμένου να δώσει το τελικό «ΟΚ» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Οι αλλαγές που ζητά η τρόικα είναι οι εξής:

Α) Αποζημιώσεις

Η τρόικα ζητά τη μείωση της περιόδου προειδοποίησης κατά 50% με πλαφόν τους 6 μήνες και τη θέσπιση ανώτατου ορίου αποζημίωσης στα 12 μηνιάτικα από 24 σήμερα.

Επίσης, ζητείται η αφαίρεση από το τελικό ποσό της αποζημίωσης των δώρων (13ος και 14ος μισθός).

Μάλιστα, το μέτρο της μείωσης θα πρέπει να ισχύσει για όλους και αναδρομικά.

Συγκεκριμένα, αν αυτό το όριο έχει ήδη ξεπεραστεί κατά την ημερομηνία της μεταρρύθμισης, το προστιθέμενο ποσό θα εξαιρείται από τον κανονισμό, αλλά το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό.

Β) Τριετίες - μισθοί

Μείωση των μισθών θέλει η τρόικα να επιβάλει με την κατάργηση των τριετιών, δηλαδή την αυτόματη αύξηση του μισθού κάθε τρία χρόνια.

Ως προς τον εθνικό βασικό μισθό, αυτός θα καθορίζεται από την κυβέρνηση και στη συνέχεια εργαζόμενος και εργοδότης είτε μέσω ατομικών, είτε μέσω επιχειρησιακών ή κλαδικών συμβάσεων, θα μπορεί να διαπραγματεύεται περαιτέρω αυξήσεις.

Γ) 6ήμερη εργασία

Το 40ώρο διασώζεται, ωστόσο ο χρόνος εργασίας θα μπορεί να διευθετείται σε 6ήμερη βάση.

Δηλαδή καταργούνται τα ρεπό, ενώ θα πρέπει μεταξύ δύο ημερών να μεσολαβούν έντεκα ώρες ξεκούρασης.