A- A+
Μπαίνει πλαφόν στο επίδομα ανεργίας με βάση τις καταβολές της τελευταίας 4ετίας
Νέες προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας θέτει από το νέο χρόνο ο ΟΑΕΔ. Πλέον δε θα μπορεί ο αριθμός των επιδομάτων να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο σε βάθος 4 ετών.

Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων θέματα όπως η χορήγηση του επιδόματος και ο καθορισμός του ύψους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450.

Δηλαδή, σε περίπτωση που ο άνεργος έχει εισπράξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, τα οποία αντιστοιχούν σε 18 μηνιαία επιδόματα, θα παύει η επιδότηση του εγγεγραμένου στον ΟΑΕΔ.

Άρα για τον τελικό καθορισμό της διάρκειας επιδότησης λαμβάνεται υπόψη και το τι είχε εισπράξει ο άνεργος από το 2009 και μετά. Από 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.

Τα δώρα

Για την οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων τονίζεται ότι για κάθε μήνα επιδότησης από 1ης Μαΐου κάθε έτους η οικονομική ενίσχυση αντιστοιχεί σε 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντί για 6).

Επιπλέον για να χορηγηθεί ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί σε έναν μήνα επιδότησης θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να είναι επιδοτούμενοι από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου (και δεν αρκεί πλέον τετράμηνη επιδότηση).

Για παράδειγμα ασφαλισμένος που επιδοτείται από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού του δώρου θα έπαιρνε 25 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Με τη νέα ρύθμιση θα λάβει ως δώρο Χριστουγέννων 12 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Για την οικονομική ενίσχυση Πάσχα οι άνεργοι θα πρέπει να παραμένουν επιδοτούμενοι μέχρι τις 30 Απριλίου για να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, δηλαδή 12,5 ημερήσια επιδόματα (μέχρι τώρα έπρεπε να είναι επιδοτούμενοι μέχρι 30 Μαρτίου).