A- A+
Μπαράζ ελέγχων για την επιστροφή εντόκως παράνομων συντάξεων και επιδομάτων ξεκινά το ΙΚΑ
Εγκύκλιο προς όλες τις υπηρεσίες για την ταχύτερη αποζημίωσή του και μάλιστα εντόκως, σε περιπτώσεις παράνομων συντάξεων και επιδομάτων, ακόμη και αν έγιναν εν ανγοία του ασφαλισμένου, απέστειλε η διοίκηση του ΙΚΑ.

Με αυτή διευκρινίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν παροχές του ΙΚΑ της τελευταίας δεκαετίας, δε θα εξετάζεται πλέον εάν υπήρξε δόλος ή όχι προκειμένου να υπάρξει διεκδίκηση τους.

Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα του δόλου, το ΙΚΑ θα διεκδήσει το σύνολο των χρημάτων που έχει χάσει. Στην περίπτωση που αποδεικνύεται και δόλος, τα χρήματα θα διεκδικούνται με τόκο.

Έτσι, ενώ στο παρελθόν ζητούνταν πίσω τα χρήματα για τα οποία αποδεικνυόταν δόλος από την πλευρά του ασφαλισμένου, πλέον η γνώση ή μη της παρανομίας από τον τελευταίο απλώς θα διαφοροποιεί το αν οι οφειλές θα επιστρέφονται εντόκως με 5% ετήσιο επιτόκιο ή άτοκα αντίστοιχα.

Παλαιότερα, όταν δεν διαπιστωνόταν δόλος, τα ποσά καταβάλλονταν από το χρονικό σημείο που ο οφειλέτης λάμβανε γνώση της οφειλής (με κοινοποίηση της απόφασης καταλογισμού), ενώ στις περιπτώσεις που υφίσταται δόλος, από τον χρόνο καταβολής της αχρεώστητης παροχής.

Η απόφαση αυτή της διοίκησης του ΙΚΑ στηρίζεται σε νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας «η οποία δεν κάνει διάκριση μεταξύ καλόπιστης ή μη είσπραξης, αλλά αρκείται μόνο στο γεγονός της αχρεώστητης καταβολής προκειμένου να επιβάλει έντοκη αναζήτηση».

Εξάλλου, υπάρχει η δυνατότητα του συμψηφισμού των παροχών που δόθηκαν παράνομα με ενδεχόμενες οφειλές του ΙΚΑ προς τους ασφαλισμένους.

Διαβάστε επίσης

* ΙΚΑ: Άμεσα μέτρα είσπραξης οφειλόμενων εισφορών χωρίς προειδοποίηση