A- A+
Μειωμένη κίνηση στην αγορά την περίοδο του Πάσχα - Μέση μείωση τζίρου κατά 7%
Μειωμένος κατά μέσο όρο κατά 7% ήταν ο τζίρος στην αγορά κατά τη διάρκεια της Πασχαλινής περιόδου, σύμφωνα με την συνομοσπονδία των εμπόρων (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, Οι απώλειες στο τζίρο της αγοράς, σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, υπολογίζονται σε -7%.\

Η μείωση στην ένδυση-υπόδηση κυμαίνεται στο 8-10%, στα καύσιμα 5-7%, στα είδη δώρων στο 5-6% και στα τρόφιμα-ποτά στο 3-4%.

Μείωση κατανάλωσης

Με βάση δειγματοληπτικά ευρήματα για τον όγκο και την αξία των αποδείξεων, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος η συνολική πασχαλινή κατανάλωση εκτιμάται ότι μειώθηκε από πέρυσι κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ.

Οι καταναλωτές, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια, όπως ήταν αναμενόμενο, εμφανίστηκαν πολύ συγκρατημένοι και φοβισμένοι από τα νέα μέτρα λιτότητας που έρχονται με το τρίτο και τέταρτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η αγορά πληρώνει καθημερινά, πολύ ακριβά το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, αφού το διαθέσιμο εισόδημα και το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών από τις αρχές του έτους μειώνονται συνεχώς και η καταναλωτική δαπάνη υποχωρεί με ρυθμό -1,5% το τρίμηνο.