A- A+
Μειωμένα πρόστιμα αλλά υποχρέωση πρόσληψης του αδήλωτου εργαζόμενου - Αλλαγές
Στη μείωση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των αλλαγών που ετοιμάζει στην εργατική νομοθεσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του ισχύοντος σήμερα προστίμου σε συνδυασμό με την παροχή ισχυρών κινήτρων στον εργοδότη για να προσλαμβάνει νόμιμα τον εργαζόμενο.

Τα νέα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το αν διαπιστώνεται υποτροπή, θα είναι αντίστοιχα με το βαθμό της παραβατικότητας ενώ θα συνδυάζονται με κίνητρα για να προσλαμβάνει ο εργοδότης τον αδήλωτο εργαζόμενο με νόμιμο τρόπο.

Από 3.500 ευρώ

Το νέο γενικό πρόστιμο εξετάζεται να είναι κοντά στα 3.500 ευρώ με διαφοροποιήσεις ανάλογα με το πλήθος και το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων που εντοπίζονται καθώς και τη συχνότητα με την οποία εντοπίζονται παραβάσεις στην ίδια επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στην εφημερίδα υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το νέο πρόστιμο θα είναι κλιμακούμενο και θα αυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής.

Ο καινούριος μηχανισμός προστίμων θα συνδυαστεί με έμμεση υποχρέωση του εργοδότη να προσλάβει νόμιμα τον εργαζόμενο και να τον ασφαλίσει.

Οι αρμόδιοι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας αναζητούν την καταλληλότερη νομική φορμούλα ώστε η υποχρέωση του εργοδότη να προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο να μην αντιμετωπίσει συνταγματικά κωλύματα.