A- A+
Μετά την Τράπεζα Πειραιώς μπαίνει και η Alpha Bank στη μάχη των άτοκων δόσεων με χρεωστική κάρτα

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά για την παροχή άτοκων δόσεων στις αγορές των καταναλωτών, χωρίς οι τελευταίοι να διαθέτουν πιστωτική κάρτα.

Πρόκειται για μία νέα τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο λιανεμπόριο, μέσω της υπηρεσιάς Buy Now Pay Later (BNPL), τα χαρακτηριστικά της οποίας έχουν αρχίσει να υιοθετούν και οι μεγάλες τράπεζες.

Το πλεονέκτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο καταναλωτής μπορεί να κερδίσει άτοκες δόσεις, δίχως να έχει πιστωτική κάρτα, παρά μόνο χρεωστική.

ADVERTISEMENT

Η υπηρεσία της Πειραιώς

Η πρώτη τράπεζα που έδωσε τη δυνατότητα μετατροπής σε δόσεις των εφάπαξ αγορών που πραγματοποιούν οι πελάτες της σε οποιαδήποτε επιχείρηση, ήταν η Πειραιώς.

Συγκεκριμένα κάθε φορά που πραγματοποιούν μία αγορά είτε με χρεωστική ή με πιστωτική κάρτα, σε οποιαδήποτε επιχείριση και την πληρώσουν εφάπαξ, μπορούν στη συνέχεια να την σπάσουν σε δόσεις.

Η διαδικασία γίνεται μέσα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας και ολοκληρώνεται άμεσα.

Ο ανώτατος αριθμός των άτοκων δόσεων φτάνει τις 6 αν χρησιμοποιηθεί χρεωστική κάρτα και τις 12 αν χρησιμοποιηθεί πιστωτική.

Στις χρεωστικές κάρτες το κόστος της μετατροπής κυμαίνεται από 4 έως 12 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της συναλλαγής.

Στις πιστωτικές κάρτες η χρέωση διαμορφώνεται σε 0,30 ευρώ ανά δόση.

ADVERTISEMENT

Η κίνηση της Alpha Bank

Από την πλευρά της η Alpha Bank ξεκίνησε να προσφέρει την υπηρεσία άτοκων δόσεων σε αγορές με χρεωστικές κάρτες, σε συνεργασία με την πλατφόρμα Skroutz.

Ο λόγος γίνεται για το νέο Πρόγραμμα «Δόσεις για Όλους», μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν όποια αγορά θέλουν από 50 έως 1.000 ευρώ και να την αποπληρώσουν σε δόσεις.

Αυτές είναι άτοκες, εφόσον ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τις 12, για όσες αγορές πραγματοποιηθούν έως και το τέλος Ιουλίου.

Από την 1/8 το επιτόκιο θα είναι 0% μόνο για έως 3 δόσεις και για αγορές από 50 έως και 300 ευρώ. Μένει να φανεί ποιο θα είναι το επιτόκιο για περισσότερες.

ADVERTISEMENT

Η πρωτοποριακή κάρτα της Εθνικής

Στη λογική των άτοκων δόσεων κινείται και η νέα κάρτα που προσφέρει στους πελάτες της η Εθνική Τράπεζα.

Ο λόγος γίνεται για την κάρτα Flexy που λειτουργεί όπως η υπηρεσία Buy Now Pay Later, καθώς με αυτήν μπορείτε να κάνετε όποια συναλλαγή θέλετε και να την εξοφλήσετε σε άτοκες δόσεις.

Η κάρτα είναι άυλη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε online σε e-shops ή σε φυσικά καταστήματα, αφού την εντάξετε σε ψηφιακό πορτοφόλι στο κινητό σας.

Επίσης, κάνοντας αγορές με την Flexy κερδίζετε πόντους, στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης go4more.

Το πιστωτικό όριο της κάρτας κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ανάλογα με την επιλογή σας κατά την αίτηση.

Εάν η αγορά σας είναι μεγαλύτερη των 50 ευρώ, αυτόματα μετατρέπεται σε 4 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Η χρέωση της 1ης δόσης γίνεται άμεσα στην κάρτα, ενώ η χρέωση της 2ης δόσης από τον επόμενο μήνα κατά την ίδια ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι μετά την αποπληρωμή των δόσεων το όριο απελευθερώνεται και μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε.

Δεν επιβαρύνεστε με τόκους για οποιαδήποτε συναλλαγή, καθώς η πιστωτική κάρτα δεν έχει επιτόκιο.

Ωστόσο, για κάθε αγορά άνω των 50 ευρώ θα χρεωθείτε με προμήθεια, ανάλογα με το ύψος της. Συγκεκριμένα: