A- A+
Ρυθμίσεις σε τιμές ...Black Friday μέσω εξωδικαστικού με μεγαλύτερα κουρέματα και καλύτερα επιτόκια

Καλύτερους όρους αποπληρωμής των οφειλών τους, με μεγαλύτερα κουρέματα και καλύτερα επιτόκια, θα μπορούν σύντομα να πετύχουν οι δανειολήπτες μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορούν να αναδιαθρώσουν τα χρέη τους προς τράπεζες και δημόσιο με ευνοϊκούς όρους.

Μετά την αίτησή τους και την άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, ο μηχανισμός αυτοματοποιημένα μέσω συγκεκριμένου αλγόριθμου παράγει μία ρύθμιση.

Οι όροι αποπληρωμής

Η λύση που προτείνεται στηρίζεται σε δύο παραμέτρους:

- Πρώτον, στο ύψος των δόσεων που μπορεί να πληρώνει κάθε μήνα ο δανειολήπτης, βάση των εισοδημάτων και της ηλικίας του

- Δεύτερον, στην εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας του

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο κόκκινη γραμμή για το ποσό που θα πρέπει να εξοφλήσει ο δανειολήπτης αποτελεί το ύψος της εμπορικής αξίας του ακινήτου του.

Συγκεκριμένα, το ποσό που θα ρυθμιστεί δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο αυτής της αξίας, εκτός κι αν το χρέος είναι μικρότερο.

ADVERTISEMENT

Οι βασικές αλλαγές

Με τις αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο αλλάζει ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της ρύθμισης, προς όφελος των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα, μειώνεται το ποσό που τελικά θα ρυθμιστεί και ως εκ τούτου αυξάνεται το κούρεμα που επιτυγχάνει ο οφειλέτης μέσω της λύσης αναδιάρθρωσης του χρέους του.

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Όπως προκύπτει από τους παραπάνω πίνακες το κούρεμα επί της οφειλής αυξάνεται έως και 28% με το νέο καθεστώς.

Παράδειγμα 1

Σε οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με υποθήκη ακίνητο αξίας 100.000, με τον εξωδικαστικό σήμερα ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει 70.440 δηλαδή του γίνεται κούρεμα 29,6%.

Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει 65.000, δηλαδή η οφειλή του μειώνεται επιπλέον κατά 8%.

Παράδειγμα 2

Σε οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με εξασφαλισμένο ακίνητο αξίας 70.000 ευρώ σήμερα η οφειλή μειώνεται στα 55.308 ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς πέφτει στα 45.500.

Άρα ο δανειολήπτης αποπληρώνει λιγότερα χρήματα κατά 18%.

ADVERTISEMENT

Μείωση επιτοκίου

Παράλληλα, με τις προωθούμενες διατάξεις ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις.

Σήμερα το επιτόκιο για τα χρέη προς τράπεζες και servicers είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές.

Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ήδη 3% σταθερό.

Επίσης, επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό  προσώπων που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

Τέλος, για τους ευάλωτους δανειολήπτες που προσφεύγουν στον εξωδικασικό μηχανισμό οι πιστωτές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δεκτή την πρόταση ρύθμισης που θα εξαχθεί από τον αλγόριθμο.

Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή, καθώς έως σήμερα μία στις δύο αιτήσεις που απορρίπτονται αφορούν στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών.

Από την άλλη οι δανειολήπτες διατηρούν το δικαίωμα να απορρίψουν τη ρύθμιση, εφόσον κρίνουν πως δεν τους συμφέρει.