A- A+
Με τρεις μεθόδους ταυτοποίησης όλες οι συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ μέσω e-banking

Στην ενεργοποίηση μίας πρόσθετης μεθόδου ταυτοποίησης στις συναλλαγές μέσω e-banking που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ προχωρούν όλες οι τράπεζες από το Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται με την τροποποίηση της νομοθεσίας περί ευθύνης των καταναλωτών σε περιπτώσεις απατηλών συναλλαγών μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Η νέα νομοθεσία

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που τίθενται σε ισχύ από το Σεπτέμβριο, η ευθύνη του καταναλωτή σε περιπτώσεις απάτης περιορίζεται στα 1.000 ευρώ.

Πάνω από αυτό το ποσό η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει τον πελάτη της, ακόμη κι αν ο ίδιος ευθύνεται για την απώλεια των χρημάτων του. Δηλαδή ακόμη και σε περιπτώσεις βαριάς αμέλειας.

Ωστόσο, ο νόμος ορίζει ότι την πλήρη ευθύνη, ακόμη και για μεγαλύτερα των 1.000 ευρώ ποσά, έχει ο καταναλωτής εάν η τράπεζα έχει ενεργοποιήσει και τρίτη μέθοδο ταυτοποίησης, πέραν των δύο που ισχύουν σήμερα.

Αναλυτικότερα,, η εκτέλεση μίας συναλλαγής είναι δυνατή σήμερα με δύο τρόπους ταυτοποίησης:

- Πρώτον, με τα στοιχεία εισόδου στο e-banking

- Δεύτερον, με τη χρήση κωδικού μίας χρήσης ή με ειδοποίηση στο κινητό μέσω του m-banking

ADVERTISEMENT

Η νέα δικλείδα ασφαλείας

Για να αποφύγουν λοιπόν οι τράπεζες την ευθύνη για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ενεργοποιήσουν και τρίτη μέθοδο ταυτοποίησης.

Ήδη δύο συστημικοί όμιλοι έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους για τον τρόπο επιβεβαίωσης των συναλλαγών αυτής της αξίας.

Η πρόσθετη μέθοδος ταυτοποίησης θα είναι απαραίτητη τουλάχιστον για τις ακόλουθες συναλλαγές:

  • Μεταφορά σε τρίτους σε Ελλάδα ή εξωτερικό
  • Φόρτιση Prepaid Κάρτας
  • Πληρωμή Πιστωτικής Κάρτας τρίτου
  • Πληρωμές σε όλους τους οργανισμούς
  • Μεταφορές σε λογαριασμό τηλεφώνου (P2P)

ADVERTISEMENT


Τα νέα μέτρα

Μέχρι στιγμής δύο τράπεζες έχουν ανακοινώσει τα νέα μέτρα ασφαλείας που θα ενεργοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για τις εξής:

Τράπεζα Πειραιώς

Θα ζητείται από τον συνδρομητή του e-banking  να καταχωρήσει 2 από τα 4 ψηφία του PIN της χρεωστικής του κάρτας.

Εάν δεν έχετε ενεργή κάρτα, θα σας ζητηθεί να καταχωρήσετε τον κωδικό (OTP) που θα σας σταλεί στο email επικοινωνίας που έχετε δηλώσει / επιβεβαιώσει στη winbank.

Εξάλλου, εάν έχετε στην κατοχή σας περισσότερες από μία ενεργές χρεωστικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, θα σας ζητηθεί να ορίσετε την χρεωστική κάρτα που επιθυμείτε, για την διενέργεια της πρόσθετης ταυτοποίησης.


Εθνική Τράπεζα

Από τις 25.8.2023 προστίθεται ένα επιπλέον βήμα ταυτοποίησης για τη διενέργεια των συναλλαγών που ξεπερνούν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ ανά ημέρα.

Πρόκειται για τον Κωδικό Ασφάλειας Συναλλαγών (3 Factor Authentication - 3FA).

Συγκεκριμένα, θα απαιτούνται τρία βήματα ταυτοποίησης για την ασφάλεια των συναλλαγών σας:

1. Κωδικoί σύνδεσης Digital Banking

Το 1ο βήμα για την ταυτοποίησή σας είναι η εισαγωγή των κωδικών Digital Banking (Username και Password), καθώς και η επιβεβαίωσή τους μέσω βιομετρικών χαρακτηριστικών, όταν αυτή η λειτουργικότητα είναι ενεργοποιημένη στη συσκευή σας.

2. Κωδικός μιας Χρήσης (OTP)

Στη συνέχεια, το 2ο είναι ο κωδικός μίας χρήσης (OTP)  που λαμβάνετε μέσω SMS/Viber ή push notification, κάθε φορά που πραγματοποιείτε μία συναλλαγή από τον υπολογιστή ή το κινητό σας.

3. Κωδικός Ασφάλειας Συναλλαγών

Το 3ο βήμα είναι ο νέος Κωδικός Ασφάλειας Συναλλαγών που απαιτείται για να επιβεβαιώνετε και να ολοκληρώνετε τις συναλλαγές σας, όταν ξεπερνούν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ ημερησίως.

Οι χρήστες του Digital Banking θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος οθόνης, στο Internet και στο Mobile Banking, με το οποίο θα τους ζητηθεί να ορίσουν το συγκεκριμένο προσωπικό κωδικό.