A- A+
Με το κινητό τηλέφωνο πληρώνει πλέον 1 στους 4 - Πόσοι δεν κουβαλούν πλέον μετρητά

Μεγάλη διείσδυση καταγράφουν τα ψηφιακά πορτοφόλια στην Ελλάδα, μετά την υιοθέτηση του συγκεκριμένου μοντέλου πληρωμής από όλες τις τράπεζες.

Τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας, που διεξήχθη από το INEMY – EΣΕΕ για λογαριασμό της Visa, δείχνουν ότι οι Έλληνες έχουν εξοικοιωθεί σε μεγάλο βαθμό με τις ψηφιακές πληρωμές.

Μάλιστα, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των καταναλωτών έχει ως κύριο μέσο πληρωμής την κάρτα του, είτε στη φυσική της μορφή ή ενταγμένη σε ψηφιακό πορτοφόλι.

Τα νέα δεδομένα

Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών χρησιμοποιούν κάρτες και ψηφιακά πορτοφόλια στις καθημερινές τους συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 7 στους 10 (65%) χρησιμοποιούν τις κάρτες σε «υψηλό» και «πολύ υψηλό» βαθμό κατά τις καθημερινές τους συναλλαγές.

Οι ψηφιακές πληρωμές εμφανίζονται βαθιά ενσωματωμένες στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων καταναλωτών καθώς σχεδόν 1 στους 2 (46%) επιλέγει να έχει μαζί του τόσο μετρητά όσο και κάρτες κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι.

Επίσης, περίπου 1 στους 4 (24%) δεν έχει πλέον πάνω του μετρητά και πληρώνει αποκλειστικά με κάρτα.

Το ποσοστό αυτό είναι μάλιστα υψηλότερο από το 18% των καταναλωτών που επιλέγει να πληρώνει αποκλειστικά με μετρητά.

Σημειώνεται πάντως πως η χαμηλή αξία της συναλλαγής αποτελεί το βασικό λόγο πληρωμής με μετρητά για τους 4 στους 10.

Οι συμμετέχοντες που έδωσαν αυτή την απάντηση δήλωσαν ότι διστάζουν να πληρώσουν μικρά ποσά με κάρτα, καθώς αυτό τους κάνει «να αισθάνονται άβολα».

ADVERTISEMENT

Τα digital πορτοφόλια

Μεγάλη είναι η αύξηση της χρήσης των ψηφιακών πορτοφολιών. Μέσω αυτών, οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να ψηφιοποιήσουν την κάρτα τους, εντάσσοντάς την στο wallet του κινητού τους τηλεφώνου.

Έτσι, κάθε φορά που θέλει να πληρώσουν χρησιμοποιούν τη συσκευή τους αντί για την κάρτα τους.

Όσοι δε, χρησιμοποιούν το wallet της Apple, το Apple Pay, δεν χρειάζεται να πληκρολογούν το τετραψήφιο PIN για την έγκριση της συναλλαγής, ανεξάρττητα από το ύψος της αξίας της.

Στα άλλα wallers η χρήση PIN είναι απαραίτητη για αγορές άνω των 50 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Πόσοι τα χρησιμοποιούν

Σύμφωνα με την έρευνα της Visa, το 23% απάντησε ότι χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο πληρωμής «σε κάποιο βαθμό» όταν πραγματοποιεί συναλλαγές, είτε σε φυσικά καταστήματα είτε online.

Ωστόσο, το εύρος της χρήσης των ψηφιακών πορτοφολιών διαφέρει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα.

Ειδικότερα:

- Οι νεότεροι, ηλικίας 18 – 34, χρησιμοποιούν τα ψηφιακά πορτοφόλια σε ποσοστό 33%

- Οι ηλικίες 35 – 54 ετών σε ποσοστό 25%

- Οι 55+ σε ποσοστό 13%