A- A+
Με τι επιτόκια θα δίνονται μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ από τις εταιρείες που θα αδειoδοτηθούν

Με επιτόκια που θα κινούνται γύρω στο 8% αναμένεται να δίνονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε αποκλεισμένους από το τραπεζικό σύστημα, μέσω της νέας αγοράς των μικροπιστώσεων.

Αυτή είναι η εκτίμηση του υπεύθυνου του πρότζεκτ microSTARS για τις μικροχρηματοδοτήσεις, Νεοκλή Στάμκου, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο λόγος γίνεται για τη νέα αγορά μικροπιστώσεων που δημιουργεί η κυβέρνηση με στόχο να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το κενό αυτό πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό.

Τα δάνεια θα χορηγούνται όχι από εμπορικές τράπεζες, αλλά από ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων που θα ιδρυθούν και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι δικαιούχοι

Τα ιδρύματα αυτά θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις στις ακόλουθες κατηγορίες:

– Πολύ μικρές επιχειρήσεις
– Φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων
– Δυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα
– Ατομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας
– Ατομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού σκοπού. Επίσης, υποχρεούνται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης στους δικαιούχους μικροχρηματοδοτήσεων.

Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σύμβαση.

Ακόμη, προσδιορίζονται οι τυποποιημένες πληροφορίες για τη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση των ιδρυμάτων αυτών.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια

«Στην Ευρώπη», υποστηρίζει ο κ.Στάμκος -που θεωρεί πως το «πλαφόν» αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη- «το μέσο επιτόκιο είναι 11,9%, με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ χωρών (2017)».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 20%, στην Πολωνία και την Πορτογαλία 4,5%-5%.

Στην Ελλάδα θεωρεί θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 8%, δεδομένου ότι, βάσει μελέτης της ΤτΕ, το σημείο "break even" στο επιτόκιο, ώστε να καλύπτεται μόνο το κόστος, χωρίς κέρδος, είναι 4,5%.

«Λαμβανομένου υπόψη ότι στα μικροδάνεια οι επισφάλειες είναι μεγάλες, καθώς δεν υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, το 8% είναι πολύ λογικό» σημείωσε ο ίδιος.

Προέβλεψε πάντως πως τα πρώτα χρήμαρα στην αγορά δεν πρόκειται να πέσουν πριν Τα Χριστούγεννα.

Κι αυτό διότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα χρειαστεί τρεις-τέσσερις μήνες, για να ολοκληρώσει τις αδειοδοτήσεις για τα ιδρύματα, που θα παρέχουν τις μικροπιστώσεις.