A- A+
Με απόδοση 3,84% το νέο τρίμηνο έντοκο γραμμάτιο - Πώς το αποκτάτε και σε ποια τιμή

Σε υψηλά επίπεδα παράμεινε η απόδοση του νέου τρίμηνου εντόκου γραμματίου του ελληνικού δημοσίου που δημοπρατήθηκε την Τετάρτη 3/1.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε σε 3,84% έναντι 3,88% στην αντίστοιχη έκδοση του Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ικανοποιητική απόδοση, την οποία μπορούν να εξασφαλίσουν οι αποταμιευτές.

Πώς το αποκτάτε

Οι νέοι τίτλοι διάρκειας 13 εβδομάδων θα είναι διαθέσιμοι με αυτό το επιτόκιο στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό έως και την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου.

Για να τους αποκτήσετε σε τιμή που θα σας δώσει αυτήν την απόδοση θα πρέπει να εγγραφείτε μέσω τράπεζας ή χρηματιστηριακής εταιρείας για την αγορά τους.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να αγοράσετε τίτλους ονομαστικής αξίας έως και 15.000 ευρώ στο 99,04% της ονομαστικής τους αξίας.

Αν εξαντλήσετε αυτό το όριο, θα πληρώσετε σήμερα περί τα 14.856 ευρώ και στη λήξη θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 15.000 ευρώ.

Άρα κερδίσετε τόκους 144 ευρώ, οι οποίοι αποδίδονται καθαροί, καθώς δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση η φορολογία του 15% που επιβάλλεται στις τραπεζικές καταθέσεις.

ADVERTISEMENT

Από 5/1 στη δευτερογενή αγορά

Από την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου θα είναι δυνατή η απόκτηση των νέων τίτλων στη δευτερογενή αγορά.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει πλαφόν ως προς το ύψος της επένδυσης.

Ωστόσο, η τιμή στην οποία θα αποκτήσετε τα έντοκα γραμμάτια, άρα και η τελική τους απόδοση εξαρτάται από την προσφορά που θα υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Επίσης, θα χρεωθείτε με προμήθεια για την εκτέλεση της συναλλαγής, που θα περιορίσει το κέρδος σας.

Σε γενικές γραμμές η απόδοση κουρεύεται κατά 10 - 20 μονάδες βάσης. Άρα, θα πρέπει να αναμένετε μία απόδοση γύρω από το 3,6% - 3,7%.

ADVERTISEMENT

Οι λοιπές εκδόσεις

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εκδόσεων νέων εντόκων γραμματίων για το 2024 είναι εξαιρετικά πλούσιο, δίνοντας τη δυνατότητα σε αποταμιευτές να πετύχουν υψηλές αποδόσεις.

Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στις ακόλουθες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων στο α΄ εξάμηνο της χρονιάς: