A- A+
Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων σε ΑΕ

Με στόχο να παίξει ηγετικό ρόλο στην εγχώρια τραπεζική αγορά, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ξεκινά τις διαδικασίες για τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία.

Τη σχετική απόφαση έλαβε η γενική συνέλευση της τράπεζας, που με συντριπτική πλειοψηφία έδωσε το πράσινο φως στο διοικητικό της συμβούλιο να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, ανοίγοντας νέες προοπτικές και προκλήσεις.

Κι αυτό διότι η σχεδιαζόμενη μετατροπή θα της δώσει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να προσφέρει το σύνολο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά.

Οι στόχοι της τράπεζας

Ο πρόεδρος της τράπεζας Μιχαήλ Μαρακάκης χαρακτήρισε την απόφαση της γενικής συνέλευσης ορόσημο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο στην Τράπεζα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε εθνικό επίπεδο».

Όπως είπε, «πρόκειται για ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα που θα συνεχίσει να υποστηρίζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συμβάλει σημαντικά στην ευημερία και την ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας»

Σημειώνεται ότι εκτός από την μετατροπή της συνεταιριστικής τράπεζας σε ΑΕ, η τακτική Γενική Συνέλευση των συνεταίρων της, αποφάσισε την κεφαλαιακή της ενίσχυση, ως εξής:

- Την αύξηση των κεφαλαίων του Συνεταιρισμού έως 7,5 εκατ. ευρώ με την έκδοση νέων συνεταιριστικών μερίδων, με τελική τιμή διάθεσης η οποία θα καθοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο

- Την έκδοση απλών ονομαστικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Ο.Μ.Ε.) ύψους έως 15 εκατ. ευρώ

ADVERTISEMENT

Τα επόμενα βήματα

Σημειώνεται ότι η διαδικασία μετατροπής απαιτεί σχετικές εγκρίσεις και παρακολούθηση των αναγκαίων διαδικασιών από τους αρμόδιους εποπτικούς και ελεγκτικούς φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα αναμένεται να συνεργαστεί με νομικούς συμβούλους ειδικούς σε επιχειρηματικές μετατροπές, προκειμένου να διευθετήσει τη νομική της θέση, να καταρτίσει τα απαραίτητα έγγραφα και να συμμορφωθεί με τις οριζόμενες διαδικασίες.

Πρόκειται για μέρος των προαπαιτούμενων ενεργειών που προβλέπονται στο μετασχηματισμό της τράπεζας.